17.7 C
Paşcani
duminică, august 14, 2022
Array

Pregătiri pentru Bobotează. Cruci de gheață și mii de litri de agheasmă

Pregătiri pentru Bobotează. Cruci de gheață și mii de litri de agheasmă

Anual, pe data de 6 ianuarie, sărbătorim botezul lui Iisus Hristos sau Boboteaza. La fel ca în cazul tuturor celorlalte sărbători de peste an, şi de Bobotează creştinii ortodocşi respectă anumite tradiţii şi obiceiuri păstrate din generaţie în generaţie. Astăzi s-a ținut post, iar oamenii bisericilor au construit crucea de gheață. De asemenea, s-au pregătit și butoaiele pentru sfânta agheasmă. Mai mult, meteorologii anunță gerul Bobotezei.

Butoaiele au fost umplute cu apă la toate bisericile pentru ca aceasta să fie sfânțită în una dintre cele mai importante sărbători, Boboteaza. S-au ornat crucile de gheață și au fost puse la loc de cinste, iar preoții au umblat în aceste zile pentru a sfinți casele gospodarilor. De asemenea, în ajunul sărbătorii se ține post negru pentru cine poate.

Mâine, 6 ianuarie, crestinii merg la biserica pentru a lua agheasma cu care urmează să stropească lucrurile din gospodărie și mai ales să o bea pe stomacul gol, timp de 8 zile în fiecare dimineață. Nu trebuie să lipsească rugăciunea. Apa sfintita de preoti are puteri miraculoase si poate fi consumata tot anul. Se spune ca vindeca deochiul, alcoolismul si bolile genitale.

În popor această sărbătoare are și câteva superstiții și chiar se respectă câteva tradiții, cum ar fi  nu se spală rufe, nu se împrumută bani, nu se vorbesc alte persoane de rău, nu se mănâncă înainte ca preotul să sfințească mâncarea, nu se închide ușa preoților. Se mai spune că în noaptea de Bobotează, tinerele fete îşi visează ursitul, dacă pun busuioc sub pernă, furat de la preotul care a venit în casă. Fetele care cad pe gheaţă în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărita în acel an, spune tradiţia populară.

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod portocaliu și galben de viscol puternic în toată țara, inclusiv în Iași. Avertizarea intră în vigoare joi noapte, la ora 22.00 și este valabilă până vineri seară la ora 20.00.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow