15 C
Paşcani
luni, iunie 27, 2022
Array

Pregătiri pentru bătaia tradiţională de la Ruginoasa – VIDEO

Şedinţa importantă la Ruginoasa pentru pregătirea bătăii tradiţionale din ultima zi a anului. Dezbaterea a fost organizată de Prefectura Iaşi şi reprezentanţii Jandarmeriei la sediul primăriei din localitate. La discuţii au participat şi reprezentanţii Poliţiei, ISU, consilieri locali şi sătenii din cele două cete de mascaţi – vălenii şi delenii. După aproape o ora de discuţii s-a ajuns la concluzia că – tradiţională bătaie de Anul Nou de la Ruginoasa s-ar putea transformă într-o serbare.

ruginoasa intalnire 1

Şi anul acesta autorităţile au luat din vreme măsuri pentru ca înfruntarea măştilor, un obicei vechi, să nu se transforme într-o baie de sânge, ca în urmă cu câţiva ani, atunci cinci bărbaţi au ajuns la spital cu răni grave, unul dintre ei cu fractură de craniu.

Pentru ca povestea să nu se repete şi în acet an pe 31 decembrie poliţiştii le vor permite tinerilor doar să poarte măşti, să pocnească din bici şi să facă urări. Deviza oamenilor legii fiind aceea de „toleranţă zero faţă de actele de violenţă”.

Poliţiștii şi jandarmii au mers la Ruginoasa şi le-au explicat tinerilor că obiceiul nu mai poate continua, iar legea trebuie respectată. Lovirea poate fi pedepsită cu închisoarea de la 3 la 5 ani, în timp ce vătămarea corporală gravă poate fi sancţionată cu 10 ani după gratii.

În cazul în care tinerii se vor bate iarăşi, pe lângă răspunderea penală, vinovaţii vor fi obligaţi să achite şi deplasarea jandarmilor aduşi din Bacău.

Reprezentanţii celor două cete au spus că nu se vor bate, însă jandarmii să-i lase „să se trântească puţin pentru a simţi tradiţia”.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeiei a precizat că peste o sută de oameni ai legii vor patrula prin comună din această seară până pe 1 ianuarie.

Conform tradiţiei din Ruginoasa, în dimineaţă zilei de 31 decembrie tinerii se împart în două tabere: delenii şi vălenii. Cu măşti înspăimântătoare, făcute special pentru această întâlnire, flăcăii satului se lupta, iar câştigătorii organizează toate balurile anului ce va urma la care invită cele mai frumoase fete.

În urma măsurilor luate de autorităţi, anul trecut – 2014 nu au fost incidente, dar sătenii au fost nemulţumiţi pentru că tinerii nu au fost lăsaţi să se bate.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow