10.2 C
Paşcani
joi, mai 19, 2022
Array

Precizări importante cu privire la serviciile de citire si împărțire a consumurilor de apă

Ieri am publicat ştirea prin care Apa Vital a anunţat că începând de luni, 29 iunie 2015, va presta şi serviciile de citire şi împărţire a consumurilor de apă în scările de bloc, pentru suma de 1,5 lei de apartament pe lună, fără TVA. Măsura îi va ajuta pe cei care vor să îşi achite datoriile la apă şi să scape de această grijă. De atunci tot felul de nemernici, care au alte interese, încearcă să îi convingă pe păşcăneni că este o decizie rea. Şi pentru că nu au altfel de argumente, mint, aşa cum au făcut-o şi până acum. Unul dintre ei este Răzvan Grecu, patronul postului de televiziune Actualitatea TV, sluga sistemului mafiot Neculai Ratoi.  Este cel care i-a îndemnat pe oameni să nu îşi achite consumurile la apă, să acumuleze datorii şi penalităţi, să nu încheie contractele de furnizare şi prin urmare să rămână fără apă, pe motiv că ar fi scutiţi de la plată.
Din acest motiv mă văd nevoit să fac următoarele precizări:
Apometrele din apartamente vor fi citite de salariaţii Apa Vital, din 29 iunie, nu de alte persoane. Vor fi însoţiţi de reprezentanţii de scară sau şefii de asociaţii, pentru a putea intra în apartamente şi pentru corectă citire şi împărţire a diferenţelor de apă;
Preţul serviciului este de 1,5 lei, fără TVA, nici un leu în plus. Nu se adăugă peste ceea ce încasează sau a încasat reprezentantul de scară pentru că, repet, citirea şi împărţirea este făcută de salariaţii operatorului ieşean. Acest serviciu nu a fost şi nu este cuprins în preţul apei.
Diferenţele de apă se împart în mod egal în funcţie numărul de apartamente, aşa cum se întâmplă deja în multe scări de bloc, dar poate fi făcută şi în funcţie de consum. Este responsabilitatea locatarilor, a reprezentanţilor de scară sau a asociaţiilor să spună cum se face împărţirea. Important este că aceste pierderi să se regăsească în facturi. (Pentru Răzvan Grecu: Am spus că este un abuz împărţirea consumurilor în mod egal, acolo unde nu au fost făcute citirile apometrelor, nu pe diferenţe (pierderi la apă).
Sumele neachitate nu pot fi impuse la plata locatarilor care şi-au achitat consumurile de apă. Acesta este şi motivul pentru care se face împărţirea costurilor, afişarea lor nominală şi plata individuală. Nici măcar semnatarul contractului nu răspunde material pentru sumele neachitate pentru că este prevăzută o astfel de condiţie în document.
Durata de şase luni la care se face referire în comunicatul de presă este pentru valabilitatea contractelor de furnizare a apei care urmează să fie încheiate, nu pentru serviciile de citire şi împărţire.
Aceste servicii trebuie prestate indiferent de formă de contractare, de orice operator, direct sau prin intermediari. Conducerea PSA a anunţat că dacă va primi apă şi canalizarea înapoi serviciile de citire şi împărţire ar urma să fie făcute de RAGCL. Paşcani pentru un preţ de peste 4 lei. Mai mult contractele individuale vor fi înlocuite cu cele colective, la nivel de condominiu, însoţite de convenţii individuale.
În scările de bloc nu pot fi încheiate contracte individuale decât cu branşamente individuale. Au spus-o reprezentanţii Guvernului la şedinţa informală convocată de opoziţie.
PS: Prestarea acestor servicii nu poate decât să facă bine păşcănenilor, indiferent de viitorul apei la Paşcani. Dacă marţi se votează pentru Apa Vital, contractele rămân în vigoare. Dacă nu, ele sunt cu atât mai necesare, până la organizarea unei licitaţii şi desemnarea unui alt operator. Altfel, păşcănenii vor rămâne cu problemele nerezolvate, cel puţin încă câteva luni de zile.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articoleAdis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow