More

  Poveştile Iaşului de altădată, Casa de Cultură din Paşcani

  Array

  Situat pe Valea Siretului, la marginea sudică a Podişului Sucevei, oraşul Paşcani este a doua localitate urbană ca mărime din judeţul Iaşi.

  Locuită încă din cele mai vechi timpuri, localitatea este atestată documentar prima dată abia în anul 1419, într-un hrisov de danie datat cu 8 aprilie. Într-un alt document din 2 iulie 1453 emis de către Alexăndrel Vodă, se vorbeşte despre localitate care atunci făcea parte din moşia boierului Oană Paşcă.

  Denumirea de „Paşcani”, pare să vină de la acest boier, care era în secolul al XV-lea stăpânul acestor meleaguri. De-a lungul timpului, Paşcaniul a trecut din stăpânirea familiei Paşcă în stăpânirea Cantacuzinilor.

  Dezvoltarea aşezării a avut loc ca urmare a amplasării favorabile comerţului menţinându-se timp de câteva secole ca un mare târg de vite, cereale şi lemne. În 1821, domnul Mihai Şuţu acordă boierului Iordache Roset-Roznovanu dreptul de a ţine 21 de iarmaroace pe an pe moşia Paşcaniului. Din anul 1831, când i se acordă titlul de târg, localitatea începe să se dezvolte, extinzându-se atât ca suprafaţă cât şi ca populaţie.

  Făcând o plimbare prin centrul oraşului veţi vedea o clădirea deosebită, Casa de Cultură. Aceasta a fost înfiinţată în anul 1961 şi aici se desfăşoară mai multe activităţi: teatru, muzică şi dans popular, dans modern, dans de societate, muzică corală şi grafică şi pictură.

  Casa Municipală de Cultură din Paşcani, din anul 1971, poartă numele unei personalităţi importante a tării noastre, un mare scriitor, Mihail Sadoveanu. Aici sunt găzduite numeroase manifestări artistice: spectacole, expoziţii, simpozioane, concursuri şi conferinţe.

  În fiecare an aici au loc manifestări tradiţionale cum ar fi Zilele „Mitropolit Visarion Puiu” în luna februarie şi Zilele „Mihail Sadoveanu” în luna noiembrie.

  Instituţia oferă condiţii bune pentru desfăşurarea spectacolelor, sala având o capacitate de 440 de locuri, scena cu pod şi instalaţie de lumini.

  Participarea la unul dintre evenimentele ce au loc aici, lecturarea unei cărţi, vizionarea unui spectacol de teatru sau de muzică, ascultarea unei conferinţe sau prezenţa la vernisajul unei expoziţii de artă plastică, ne vor face să avem noi perspective asupra vieţii.

   

  Ascultaţi istoricul obiectivelor turistice din România, apelând serviciul HERO.dot, serviciu de audioghid istoric prin telefon la numărul unic

  0332 780 780 urmat de codul obiectivului ales: 2132

  Sursa:Evenimentul.ro

  Ce părere ai?

  Related Articles

  PMP cere adoptarea în regim de urgenţă a legilor privind eliminarea pensiilor speciale şi reducerea numărului de parlamentari la 300. (P)

  PMP a cerut astăzi convocarea Birourilor Permanente Reunite ale Camerei Deputaților și Senatului pentru eliminarea din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor a...

  Investitii din fonduri UE, in pericol! Trei proiecte in intarzaiere. Primarul Pintilie, depasit de complexitatea problemelor

  Situatie ingrijoratoare la Primaria Pascani cu investitiile publice finantate partial din fonduri europene. Trei din cele patru proiecte aflate in derulare prin ADR  Piatra...

  Reportaj despre un elev de la Liceul Special Târgu Frumos, devenit profesor în școala de unde a pornit în viață – VIDEO

  Avea doar 9 ani când o afecţiune oftalmologică îl lăsa fără vedere. Dar nu şi fără speranţă. A terminat şcoala, a făcut facultatea şi...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI