26.3 C
Paşcani
joi, august 18, 2022

Portul măștii și măsurarea temperaturii la locul de muncă: Aspecte esențiale pe care trebuie să le știe angajatorii

- Advertisement -

Firmele sunt obligate să facă triajul epidemiologic în cazul angajaților proprii în fiecare zi. Asta presupune observarea unor simptome care ar putea fi manifestări ale infectării cu virusul COVID-19, chiar și măsurarea temperaturii. Nimic din cele observate nu trebuie însă consemnat pentru că asta ar presupune, potrivit autorităților, o prelucrare de date personale. Dacă salariații prezintă potențiale simptome, aceștia sunt îndrumați către medicul de familie în primă fază.

În urmă cu o săptămână, apărea o primă reglementare cu măsuri de sănătate și securitate în muncă (SSM) valabilă pentru toți angajatorii – Ordinul comun al ministrului muncii și ministrului sănătății nr. 3577/831/2020. Recent, în Monitorul Oficial a mai apărut un ordin care oferă instrucțiuni și lămuriri suplimentare pentru angajatori în ceea ce privește triajul epidemiologic în unitate – Ordinul comun al ministrului sănătății și ministrului afacerilor interne nr. 875/80/2020.

Ce este triajul epidemiologic: potrivit ordinului recent, triajul constă în observarea semnelor și simptomelor respiratorii (tuse frecventă, strănut frecvent, stare generală modificată) și măsurarea temperaturii corpului cu un termometru noncontact.

1. Măsurarea temperaturii, obligatorie

Așa cum a stabilit-o și ordinul ministrului muncii, angajatorii trebuie să realizeze triajul epidemiologic la locul de muncă zilnic, iar măsurarea temperaturii este parte a acestui triaj. În ordinul respectiv este prevăzut inclusiv faptul că angajatorii trebuie să desemneze o persoană, un responsabil, pentru acest triaj. Ordinul recent însă, publicat vineri, stabilește că persoanele cu funcție de conducere (șefii de structură) din fiecare unitate au responsabilitatea de a dispune triajul observațional al angajaților pe care îi au în subordine directă (la acest capitol, ordinele nu pare că se completează reciproc însă).

CONTINUARE PE AVOCATNET.RO

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow