10.2 C
Paşcani
miercuri, martie 22, 2023
Array

Populaţia va achita impozit şi pentru terenul ocupat de locuinţe

Aprobarea noului impozit a fost stabilită de Executiv prin proiectul de Cod Fiscal ce a fost aprobat ieri.

Populaţia va fi obligată să achite impozit şi pentru terenul ocupat de construcţiile pe care le deţine, inclusiv locuinţe, Guvernul precizând, în proiectul Codului Fiscal aprobat ieri, că introducerea noului impozit va avea un impact asupra veniturilor persoanelor fizice.

Impozitarea terenurilor pe care sunt construite clădiri a fost avută în vedere de Guvernul Boc, dar nu a mai fost aplicată, fiind însă introdusă acum de actualul Executiv prin proiectul noului Cod Fiscal. „O altă măsură care va avea impact asupra veniturilor persoanelor fizice este eliminarea scutirii pentru terenul de sub construcţii”, arată Guvernul în nota de fundamentare a proiectului, la capitolul privind taxele şi impozitele locale. Actualul Cod Fiscal stabileşte că impozitul pe teren nu trebuie datorat pentru terenul aferent unei clădiri şi pentru suprafaţa de teren care este acoperită de o clădire. Executivul a decis abia la începutul acestei săptămâni să nu mai majoreze valorile impozabile aferente taxelor şi impozitelor locale, comparativ cu proiectul Codului Fiscal din luna februarie, cu argumentul că primarii vor fi lăsaţi să crească aceste taxe cu până la 50%, faţă de doar 20% în prezent.

Faptul că Guvernul a decis la începutul acestei săptămâni să nu mai majoreze taxele este indicat în nota de fundamentare a proiectului Codului Fiscal, aprobat miercuri de Executiv, după ce, săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a susţinut că nu a fost niciodată vorba de o astfel de majorare. „Valorile în sumă fixă privind impozitele şi taxele locale nu au fost indexate cu rata inflaţiei pe ultimii 3 ani de la ultima indexare, conform deciziei Guvernului din data de 23.03.2015, întrucât autorităţile publice locale au competenţa de a majora impozitele şi taxele locale de la 20%, cât este în prezent, la 50%”, se arată în document. Luni, 23 martie, Guvernul s-a reunit în şedinţă pentru a definitiva proiectul Codului Fiscal, document aprobat miercuri.

Săptămâna trecută, agenţia MEDIAFAX a prezentat o formă actualizată a proiectului noului Cod Fiscal, datată 13 martie, în care valorile impozabile pentru case, terenuri şi maşini erau majorate cu rata inflaţiei din ultimii trei ani, respectiv cu aproximativ 6%. La acel moment, premierul Ponta a susţinut că informaţia nu este corectă şi că decizia de indexare va aparţine primarilor. Proiectul adoptat miercuri de Guvern nu mai ridică valorile impozabile, dar îi obligă pe primari să indexeze impozitele impozitele anual, nu o dată la 3 ani ca în prezent.

Sursa: Ziarul de Iasi

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow