16.1 C
Paşcani
sâmbătă, septembrie 25, 2021
Array

Ponta i-a enervat pe profesori. Se pregatesc de greva in urma unei declaratii revoltatoare

,,Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ a luat act cu surprindere de declaraţiile primului ministru al României, domnul Victor Viorel Ponta, care fac referire la posibilitatea neindexării salariilor în anul 2014. F.S.E. „Spiru Haret“ consideră că fără o majorare a veniturilor angajaţilor din învăţământ, începând cu 1 ianuarie 2014, sistemul va reacţiona prin ample acţiuni de protest. „Promisiunile făcute de actuala guvernare au creat o stare de aşteptare în educaţie. Nu poţi să ieşi să spui că învăţământul trebuie să fie prioritate naţională, să spui că angajaţii din învăţământ trebuie recompensaţi la adevărata lor valoare şi, pe urmă, să vii să amâni orice negociere privind salarizarea personalului din şcoli. Pot să îl asigur pe domnul Ponta că nu vom accepta această situaţie şi vom reacţiona. Mai mult decât atât, ţin să îi amintesc premierului că a ajuns în această funcţie şi în urma votului dat de angajaţii din învăţământ, care au fost privaţi de aproape toate drepturile de fosta guvernare.
Nu trebuie uitat că veniturile din învăţământ sunt cu circa 30% mai mici decât erau în 2009, în condiţiile în care ceilalţi bugetari şi-au recuperat tăierile salariale“, a declarat Marius Nistor, preşedinte F.S.E. „Spiru Haret“.

În primă fază, sindicatele afiliate F.S.E. „Spiru Haret“ vor organiza, săptămâna viitoare, întâlniri cu parlamentarii – pe plan local – pentru a le expune problemele cu care se confruntă la ora actuală angajaţii din sistemul de învăţământ şi vor picheta sediile prefecturilor.
La Iaşi pichetarea prefecturii va avea loc joi, 24 ctombrie între orele 15.00 – 17.00, iar întâlnirea cu parlamentarii este preconizată pentru vineri 25 octombrie 2013, orele 10,00.
În măsura în care aceste acţiuni nu vor avea efectul scontat, începând cu 1 noiembrie, FSE „Spiru Haret“ va demara acţiuni de protest la nivel national, care pot culmina cu blocarea anului şcolar şi închiderea unităţilor de învăţământ.
În perioada 18 – 28.10.2013 se va desfăşura în toate organizaţiile un referendum pentru consultarea membrilor de sindicat în legătură cu formele de protest pentru care optează.
Aceste acţiuni vin după ce, de la începutul acestui an şcolar, F.S.E. „Spiru Haret“ a încercat, prin diferite mijloace, să determine actualul Guvern să-şi reconsidere poziţia faţă de sistemul educaţional.
Printre revendicările F.S.E. „Spiru Haret“ se numără:
– modificarea legii educaţiei;
– alocarea a 6% din PIB pentru învăţământ;
– o lege specială pentru salarizarea personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic;
– debirocratizarea actului educational;
– depolitizarea sistemului de învăţământ preuniversitar;
– deblocarea reală a posturilor didactice auxiliare şi nedidactice” se arata intr-un comunicat de presa al F.S.E. „Spiru Haret“.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Florin Cîţu vs. Ludovic Orban, la congresul PNL. Liberalii îşi aleg viitorul preşedinte de partid

Congresul PNL îi pune faţă în faţă pe Ludovic Orban, preşedintele actual al partidului, şi Florin Cîţu,...

Heleșteni: Omorât pe drumul sătesc dis-de-dimineaţă de un vitezoman: circula cu mult peste 100 km/h printre case

Un sătean din Heleşteni a fost omorât de maşina unui vitezoman care a ricoşat ca o bilă...

Mărturii dramatice. Valul 4 la Ambulanţă: 20 solicitări pe oră, zi şi noapte, la Iaşi

„Noi suntem cu mâinile goale, la fel ca soldaţii care merg la război şi care nu au...

DEPUTATUL VASILE TOMA, INTREBARI PENTRU PNL

Domnule Premier, domnule Președinte al Camerei Deputaților, doamnelor și domnilor miniștri și demnitari PNL, Congresul sau demisia! Domnule...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI