32.6 C
Paşcani
luni, august 8, 2022
Array

Mâine se dă de pomană. Sunt „moșii de toamnă”

Credincioșii ortodocși sunt chemați sâmbătă la biserică pentru a-și pomeni morții, cu ocazia sărbătorii numite în popor „moșii de toamnă”. Astfel, în toate bisericile vor avea loc slujbe de pomenire a celor adormiți, iar gospodinele s-au pregătit deja cu bucate ales ce vor fi date de pomană. De pe listă nu lipsesc sarmalele, coliva și colacul alături de paharul cu vin.

Mâine dimineață, 5 noiembrie, în toate bisericile au loc slujbe de pomenire a celor adormiți, această zi fiind și cea a “moșilor de toamnă”. Astfel, credincioșii care participă la slujba Parastasului au pregătit și oale aburinde cu mâncare sau pachete cu hrană rece ce vor fi date de pomană după ce vor fi sfințite de preoți. În timpul slujbei, preotul citește și pomelnicele aduse de enoriași.

Provenită din cultul arhaic, sărbătoarea îşi are originea încă din timpul geto-dacilor şi reprezintă o formă a cultului strămoşilor. Această tradiţie este sărbătorită în fiecare anotimp: „moşii de primăvară” (mucenici), „moşii de vară” (sâmbăta ce precede Rusaliile), „moşii de toamnă” (celebraţi la Ziua Crucii, la Sfânta Maria Mică) şi „moşii de iarnă”. Această sărbătoare nu are o dată fixă. A fost aleasă ziua de sâmbătă, deoarece este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul s-a coborât în iad pentru a-i elibera pe toţi drepţii adormiţi.

Credincioşii obişnuiesc să se roage sau să pomenească în această zi pe toţi cei adormiţi din neam. Există și tradiția de a merge la mormintele celor adormiți cu lumânări și flori și de a fi tămâiate locurile.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow