21.3 C
Paşcani
sâmbătă, martie 25, 2023

Poliţistul poate folosi forţa dacă e provocat. Arma, utilizată în cazul cetăţenilor agresivi – proiect de lege

Poliţistul poate folosi forţa dacă este provocat şi chiar apela la arma de foc, ca ultimă soluţie, în cazul în care are de-a face cu cetăţeni agresivi, se menţionează în proiectul de lege lansat, joi, în dezbatere publică, de Ministerul Afacerilor Interne.AI).

„Politistul va reacţiona vizavi de comportamentul cetăţeanului. Există o legătură directă între modul în care poliţistul acţionează în funcţie de modul în care cetăţeanul acţionează la rândul lui. Acest principiu se numeşte cel al reacţiunii şi reacţiunii. Asta înseamnă că atitudinea cetăţeanului va determina atitudinea poliţistului, nu va fi disporporţionată”, a explicat subsecretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne (MAI) Mihai Valeriu.

Actul normativ reglementează şi mijloacele de constrângere folosite de către poliţişti, ce nu trebuie să depăşească nevoile reale pentru atingerea scopului intervenţiei şi încetează când scopul acţiunii a fost realizat.

Astfel, relaţia dintre cetăţean şi poliţist poate fi una conformă sau agresivă, în funcţie de comportamentul celui dintâi: cetăţeanul cooperant va primi din partea agentului dispoziţii verbale, cel care dă dovadă de rezistenţă pasivă (de exemplu, refuzul verbal de a se legitima) va fi controlat prin utilizarea forţei fizice. Mai departe, rezistenţa activă a cetăţeanului apare când i se comunică faptul că trebuie dus la secţie pentru legitimare, însă acesta refuză să se mişte, situaţie în care agentul foloseşte tehnici de autoapărare. Dacă cetăţeanul este agresiv, poliţistul poate utiliza mijloace de apărare neletale şi, în final, pe cele de foc.

Totodată, inspectorul principal de poliţie Bogdan Despescu, a spus că, pentru protecţia agenţilor din stradă, dotarea este un element crucial.

„Suntem conştienţi că nu este suficient acest cadru legal, de aceea avem nevoie de alte demersuri. Aş vrea să informez cu privire la trei categorii de măsuri pe care le avem în 

implementare, toate pentru a conduce la consolidarea capacităţii de intervenţie a poliţiştilor. Primul set de măsuri se referă la intensificarea activităţilor de pregătire profesională, atât din punct de vedere tactic, dar şi teoretic. Ţintele noastre fiind cei care acţionează în principal în stradă. (…) Al doilea set de măsuri se referă la îmbunătăţirea dotării poliţiştilor din punct de vedere al elementelor de protecţie. Până în prezent, am achiziţionat 500 de maieuri antiglonţ şi antiînjunghiere, în perioada următoare vor mai fi încă 1.000. De asemenea, avem în achiziţie până la sfârşitul anului 1.000 de veste antiglonţ şi totodată 10.000 de pulverizatoare de substanţe gaz lacrimogen, dar şi bastoane”, a spus inspectorul Bogdan Despescu.

Începând de joi, MAI a pus în dezbatere publică proiectul pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul ordinii şi siguranţei publice.

Sursa

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow