22.9 C
Paşcani
joi, august 5, 2021
22.9 C
Paşcani
joi, august 5, 2021

Poliţiştii şi militarii din judetul Iasi au pensii de patru ori mai mari faţă de ceilalţi cetăţeni

4.800 lei pe lună este media pensiilor plătite ieşenilor care au ieşit din activitate din rândurile Poliţiei. Deşi tot de invidiat pentru marea majoritate a pensionarilor fără pensii speciale, cele ale pensionarilor din Armată sunt sensibil mai mici decât ale foştilor poliţişti, media lor fiind de 3.300 lei/lună. În judeţul Iaşi există în prezent un număr de aproape 2.000 de foşti militari şi foşti poliţişti, care primesc lunar o sumă cumulată de peste 7,6 milioane lei. La foştii militari, cele 10 pensii din fruntea listei sunt cuprinse între 20.666 şi 10.469 lei. Topul foştilor poliţişti este mai jos, dar tot la valori ameţitoare: primele 10 pensii ieşene din cadrul MAI sunt cuprinse între 10.686 şi 11.559 lei/lună.

Foştii poliţişti ieşeni au o pensie medie de 4.800 de lei, iar militarii de 3.300 de lei. Pensia medie din judeţ este de circa 1.000 de lei. Potrivit cifrelor furnizate de Casele de Pensii ale mai multor ministere, cele mai mari pensii sunt virate în conturile magistraţilor, a aviatorilor, parlamentarilor, consilierilor de la Curtea de Conturi, militarilor şi poliţiştilor. Cu excepţia ultimelor două categorii, primele beneficiază de pensii şi indemnizaţii speciale. Poliţiştii şi militarii primesc pensii militare de stat, calculate însă tot după nişte legi speciale. Astfel, în judeţul nostru există în prezent un număr de aproape 2.000 de foşti militari şi foşti poliţişti, care primesc lunar o sumă cumulată de peste 7,6 milioane de lei.

„În luna mai 2018, în evidenţa Casei de pensii a Ministerului Apărării Naţionale se găsesc 1.259 beneficiari de drepturi de pensii (pensie de serviciu şi pensie de invaliditate) din judeţul Iaşi, aparţinând atât MapN, cât şi altor instituţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţa naţională. Cuantumul plăţilor efectuate în luna mai 2018 pentru aceşti beneficiari a fost de 4.1 milioane de lei”, a precizat colonelul Dănuţ Dumitru Belu, directorul adjunct al Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Apărării Naţionale a României (MApN).

La rândul lor, cei de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) ne-au răspuns la solicitare astfel: „În evidenţa Casei de Pensii Sectoriale a Ministerului Afacerilor Interne se află în prezent, un număr de 737 poliţişti care au domiciliul în judeţul Iaşi, iar suma pentru achitarea drepturilor de pensie este de 3.5 milioane de lei. Menţionăm faptul că suma poate varia, lunar, în funcţie de numărul deceselor, al încetării/sistării/stabilirii/reluării plăţii pensiei”, au precizat reprezentanţii din cadrul compartimentului comunicare al MAI.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
nori împrăștiați
22.9 ° C
27.2 °
18.7 °
41 %
5.4kmh
46 %
joi
23 °
vin
30 °
sâm
28 °
Dum
32 °
lun
33 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI