Persoanele care doresc să vă înşele sunt actori foarte buni, care îşi dezarmeazăvictimele cu o aparenţă de „băiat de treabă”. Dincolo de această faţadă se află un infractor careposedă un simţ natural de a identifica victimele şi de a le înfrânge rezistenţa cu propunerile lui.Infractorul tipic nu are moralitate, este adesea violent, adaptabil la orice situaţie şi crede căvictimele îşi merită această soartă. Dacă nu este prins el va acţiona din nou.
Oricine poate deveni o victimă, chiar şi persoanele care se consideră prea inteligentepentru a fi înşelate. Multe victime au o serie de caracteristici comune: cel mai adesea, dar nu întotdeauna,sunt persoane în vârstă şi locuiesc singure. Se încred în ceilalţi, chiar şi străini, şi s-ar putea sănecesite o suplimentare a veniturilor. În vizorul infractorului se vor afla absolut toate bunurilecare reprezintă o valoare.
În ultimele zile au fost semnalate două situații de acest gen: în seara zilei de 31 ianuarie 2014 Secţia 1 Poliţie a fost sesizată cu privire la faptul căîntre orele 17:15-17:30, o bătrână, de 92 ani, a fost înşelată de doi tineri, respectiv un bărbat şio femeie care s-au recomandat a fi de la o firmă de deratizare şi cărora le-a înmânat suma de200 lei pentru faptul că i-au stropit cu o substanţă prin apartament, fără a-i elibera niciochitanţă în acest sens.
Ulterior victima și-a dat seama că a fost înșelată;- un alt caz a fost sesizat în mediul rural, unde un tânăr de 19 ani a adus la cunoștințapoliției că în ziua de 1 februarie a.c. a fost contactat de pe un telefon fix de un bărbat care s-arecomandat ca fiind angajat al unei firme de telefonie. Acesta l-a informat că a câştigat sumade 2000 lei, iar pentru a intra în posesia ei este necesar să cumpere o cartela PrePay în valoarede 10 Euro şi să îi transmită codul de reîncărcare.
Reclamantul a dat dovadă de vigilență și asunat la compania respectivă, reprezentanții acesteia spunându-i că este posibil că fie victima unei înșelăciuni și a fost îndrumat să anunțe poliția.
Scheme preferate de către infractori în încercarea de a-și păcăli semenii:Lista acestor scheme este practic fără sfârşit, dar unele sunt folosite mai des:• ÎMBUNĂTĂŢIRI ADUSE CASEI- reparaţii casnice- deratizare- evaluarea apartamentului de către o instituţie• INVESTIŢII- lucru la domiciliu- tranzacţii cu imobile- cumpărarea de obiecte „minune” sau la preţuri „de nimic”• FRAUDE POŞTALE- jocuri „piramidale”