25.2 C
Paşcani
sâmbătă, iulie 2, 2022
Array

Politica în loc de apă şi canalizare. Liberalii propun referendum exact în ziua alegerilor, pentru ca păşcănenii să renunţe la investiţii europene de 13 milioane de euro

 

PNL Paşcani se foloseşte de suferinţele oamenilor pentru a obţine voturi la alegerile locale. Preşedintele organizaţiei, Marius Pintilie, candidat la Primăria Paşcani a anunţat că doreşte organizarea unui referendum, chiar în ziua alegerilor, pe 5 iunie, cu întrebarea „Sunteţi de acord cu renunţarea la serviciile operatorului SC Apa Vital SA Iaşi şi retragerea din ARSACIS – Asociaţia Regională de Apă şi Canalizare?”
În acest sens, în cursul zilei de astăzi, PNL Paşcani a depus la secretariatul instituţiei un proiect de hotare semnat de şapte consilieri, cinci de la PNL, unul de la ALDE şi altul de la PPDD.
Liderul organizaţiei a explicat că referendumul ar trebui să aibă loc chiar în ziua alegerilor locale din două motive: o singură cheltuiala din bugetul local şi ar fi asigurată participarea de minim 50% pentru validare.
Candidatul PNL la Primărie a admis că demersul este şi unul politic îndreptat împotriva adversarilor din PSD.
În expunerea de motive se motiveaza că ar fi nevoie de o astfel de consultare publică pe motiv ca operatorul ieşean nu ar fi arătat deschidere faţă de cetăţenii care nu sunt în asociaţiile de proprietari pentru încheierea de contracte individuale şi că refuză să achite redevenţa la ap, atât cât a solicitat Consiliul Local pentru achitarea ratei anuale la BEI. Marius Pintilie a mai adăugat că motivul principal al acestui demers este starea de nemulţumire a unor păşcăneni faţă de operatorul de apă şi canalizare.
Întrebat ce se va întâmpla după referendum şi ce pune în locul operatorului regional, liderul liberalilor a venit cu propunerea de înfiinţare a unui nou serviciu de apă şi canalizare, de această dată în subordinea primarului.
Aşa zisa soluţia salvatoare este ilegală deoarece conform unei modificări aduse la Legea 241/2006, republicata, astfel de servicii trebuie transformate în societăţi cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Local, iar la Paşcani a fost folosită o astfel de varianta – Prest Serv Apa aflată în prag de faliment.
În ceea ce priveşte investiţiile liderul liberalilor a fost tranşant. Pascanii trebuie să aleagă la referendum între investiţiile din fonduri europene, 13 milioane de euro pentru reţelele de apă şi canalizare şi decizia de renunţare la operatorul ieşean. Politicianul a admis că municipiul are nevoie de astfel de investiţii şi că prin renunţarea la operatorul judeţean banii se vor pierde. Reţelele de apă şi canalizare ar urma să fie extinse în timp din buzunarul păşcănenilor nu din fonduri UE, prin preţul la apă şi canalizare.

Demersul liberalilor este fără precedent şi implică consecinţe greu de anticipat. Practic locuitorii de la blocuri, mai ales rău platnicii care au restante la apă – principalii nemulţumiţi, ar trebui să voteze împotriva celor care locuiesc la case mai ales în suburbii, cei care nu au apă şi canalizare şi aşteaptă de 25 de ani astfel de investiţii. Asta în condiţiile în care până în anul 2018, respectiv 2020 toate localităţile trebuie să fie branşate la apă şi canalizare conform normelor europene. Proiectul ar urma să fie supus aprobării în şedinţă viitoare a Consiliului Local Paşcani iar dacă va fi votat se va trece la organizarea referendumului, odată cu alegerile locale.

Hotarare referendum

Expunere Motive

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow