More

  Politia a inceput actiunea „Foc de artificii”. Vezi in ce conditii poti sa le folosesti ca sa nu fii amendat

  Array

  Poliţiştiiie şeni desfăşoarăacţiunea „Foc de artificii” prin care se urmăreşte prevenirea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice.

  Poliţiştiiatrag atenţia asupra periculozităţii folosirii materialelor pirotehnice interzise.

  Înperioada decembrie 2015 – ianuarie 2016, sub coordonarea Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi desfășoară acţiunea „FOC DE ARTIFICII”, prin care se urmăreşte prevenirea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2015-2016 precum şi depistarea şi sancţionarea celor care nu respectă aceste prevederi.

  Poliţiştiiieşeni efectuează atât controale la societăţile comerciale autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, cât şi activităţi specifice structurilor de ordine publică, în zona pieţelor, târgurilor sau centrelor comerciale din judeţul Iaşi.

  Încursul anului trecut, în urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase din IPJ Iaşi , în colaborare cu cei de ordine publică, au fost constatate 58 de infracţiuni la regimul articolelor pirotehnice.

  Totodată,au fost confiscate 163.455 materiale pirotehnice, deţinute sau comercializate fără drept.

  În conformitate cu prevederile HG1102/2014, privind stabilirea condiţiilor pentru punerea la dispoziţie pe piaţă a articolelor pirotehnice de divertisment acestea se clasifică în următoarele categorii:

  a) categoria F 1 – articole pirotehnice dedivertisment care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;

  b) categoriile F2, F 3 şi F4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi de către pirotehnicieni;

  Dinmotive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.

  Persoanelefizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

  Pentruprevenirea evenimentelor nedorite, poliţiştii atrag atenţia asupra periculozităţii folosirii materialelor pirotehnice interzise.

  Reţineţi : În categoria F1 sunt incluse numai obiectelepirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, inele de foc, sateliţi etc.).

  Oriceoperaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

  Maitrebuie menţionat faptul că, articolele pirotehnice din categoriile F1 şi P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

  Neîndeplinireacondiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul obiectelor artizanale de distracţie, fabricate şi confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, în limba română, a denumirii, clasei din care fac parte, instrucţiunilor de folosire, termenului de garanţie, precum şi pericolelor care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 7.500 de lei.

   

  Sursa: IPJ Iasi

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Scandalul comisiilor de specialitate: Consilierul Ratoi refuza sa munceasca! Cum sunt si cum ar trebui sa fie impartite mandatele

  Un subiect care aparent nu are legatura cu agenda publica a cetatenilor a starnit un scandal de amploare intre reprezentantii puterii si cei ai...

  15 IANUARIE – ZIUA CULTURII NATIONALE

  Ziua Culturii Naţionale a fost marcată pentru prima dată la 15 ianuarie 2011, adică în urmă cu 10 ani. Data la care se sărbătoreşte...

  Preotul prins în prag de comă alcoolică la volan a fost scos din Biserică

  Preotul Pavel Pavel din Ruginoasa a fost prins băut la volan cu o alcolemie de  0.93 mg/l în aer expirat @ După  aceea, Mitropolia...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI