8 C
Paşcani
joi, septembrie 23, 2021

PNL şi PSD, bătute de AUR în 25 de comune. Cifrele uluitoare ale alegerilor de la Iasi

Ordinea a fost PSD 26%, PNL 25%, USR 20% şi AUR 12%. În 25 de comune AUR a fost peste PNL. Deşi este pe primul loc, scorul PSD este mult mai slab faţă de alegerile din urmă cu patru ani

Social-democraţii şi-au reintrat în drepturi în cea mai mare parte a teritoriului din afara municipiului Iaşi. Modul în care a decurs votul la parlamentarele de alaltăieri arată o revenire a PSD în unele fiefuri pierdute la locale, pe fondul unui absenteism istoric de la urne. Surpriza AUR de la alegeri a venit cu adjudecarea unei comune (Deleni) şi cu un loc doi în cel puţin un sfert din localităţile judeţului.

Deşi la locale au ieşit învingători, liberalii au avut parte de un duş rece: au pierdut judeţul în faţa PSD, iar municipiul reşedinţă în faţa USR-PLUS. Dacă, la judeţ, rezultatele dintre PSD şi PNL sunt destul de apropiate, în municipiul Iaşi victoria USR-PLUS a fost una categorică, cu o diferenţă de aproape 10.000 de voturi. Astfel, în timp ce USR-PLUS şi-a confirmat scorul politic de la locale, iar PSD a crescut, liberalii au pierdut pe linie. PSD a câştigat alegerile la Iaşi în condiţiile în care cele mai multe voturi le-a obţinut în afara municipiului Iaşi.

De asemenea, în lipsa unui vot semnificativ din municipiul Iaşi, USR-PLUS nu ar fi trecut de pragul de 20% la scorul electoral pe judeţ. Rezultatele finale oficiale încă erau centralizate ieri, dar, cele parţiale au confirmat informaţiile publicate de „Ziarul de Iaşi” ieri: PSD 26%, PNL 25%, USR 20% şi AUR 12%. În baza rezultatelor finale provizorii, „Ziarul de Iaşi” a calculat că PSD a câştigat în aproape 300 de secţii de votare, USR-PLUS în circa 250, liberalii în aproape 200, iar AUR în puţin peste 20 de secţii. Chiar dacă PSD a câştigat judeţul, rezultatele nu se compară cu cele de la parlamentarele din 2016 când social-democraţii i-au „zdrobit” pe ceilalţi competitori electorali.

Continuarea pe Ziarul de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Monica Berescu, deputat USR PLUS: “Agresorii sexuali ai minorilor nu mai scapă de închisoare”

Astăzi a fost depus proiectul de lege prin care orice act sexual cu un minor sub 14...

Lemnele de foc s-ar putea ieftini. TVA-ul ar putea fi redus la 5%

Comisia de buget-finanţe a Senatului a adoptat, marţi, un raport de admitere pentru proiectul de lege al...

Bilanț îngrijorător după o săptămână de școală. Zeci de elevi și profesori din județ confirmați cu virusul COVID 19

Bilant ingrijorator dupa numai o saptamana de scoala cu prezenta fizica. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

Orașul Hârlău, localitățile Pârcovaci și Maxut (parțial) rămân fără apă joi

Lucrări de igienizarea a rezervorului de apă potabilă din localitatea Hârlău În scopul igienizării rezervorului de apă potabilă...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI