5.8 C
Paşcani
miercuri, decembrie 7, 2022
Array

Ploaie de stele căzătoare, în această noapte, vizibilă şi din România

În noaptea de 13-14 decembrie românii vor asista la un fenomen astronomic deosebit, şi anume geminidele. Este vorba, de fapt, despre o cantitate mare de aşa-numite stele căzătoare, provenite din constelaţia Gemini, fenomen care se desfăşoară în perioada 4-17 decembrie, iar în noaptea de joi spre vineri va fi atins maximul.

Potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, spre deosebire de alte stele căzătoare, precum Leonidele (vizibile în noiembrie) şi Perseidele (vizibile în august), Geminidele sunt mai lente şi mai luminoase şi pot fi observate fără instrumente astronomice.

Astfel, în această noapte vor putea fi văzute aproximativ 120 de stele căzătoare pe oră, care se „deplasează” cu 35 de kilomteri pe secundă, în timp ce Leonidele intră în atmosferă cu aproximativ 71 de kilometri pe secundă, iar Perseidele de 59 km/s. Astronomii susţin că o astfel de stea poate fi văzută timp de cel puţin o secundă.

Fenomenul poate fi văzut în zone libere, din afara oraşelor mari, unde poluarea şi luminile false sunt mai reduse. Dacă cineva ratează noaptea în care se va atinge maximul de Geminide, mai are o şansă şi a doua noapte, când vor cădea aproxiamtiv 50 de stele pe oră.

Sursa www.gandul.info

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow