17.2 C
Paşcani
joi, octombrie 28, 2021
Array

Ploaie de stele căzătoare, în această noapte, vizibilă şi din România

În noaptea de 13-14 decembrie românii vor asista la un fenomen astronomic deosebit, şi anume geminidele. Este vorba, de fapt, despre o cantitate mare de aşa-numite stele căzătoare, provenite din constelaţia Gemini, fenomen care se desfăşoară în perioada 4-17 decembrie, iar în noaptea de joi spre vineri va fi atins maximul.

Potrivit Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu, spre deosebire de alte stele căzătoare, precum Leonidele (vizibile în noiembrie) şi Perseidele (vizibile în august), Geminidele sunt mai lente şi mai luminoase şi pot fi observate fără instrumente astronomice.

Astfel, în această noapte vor putea fi văzute aproximativ 120 de stele căzătoare pe oră, care se “deplasează” cu 35 de kilomteri pe secundă, în timp ce Leonidele intră în atmosferă cu aproximativ 71 de kilometri pe secundă, iar Perseidele de 59 km/s. Astronomii susţin că o astfel de stea poate fi văzută timp de cel puţin o secundă.

Fenomenul poate fi văzut în zone libere, din afara oraşelor mari, unde poluarea şi luminile false sunt mai reduse. Dacă cineva ratează noaptea în care se va atinge maximul de Geminide, mai are o şansă şi a doua noapte, când vor cădea aproxiamtiv 50 de stele pe oră.

Sursa www.gandul.info

DE LA ACELAȘI AUTOR

Inca un tanar, in legislativul pascanean: “Săracă nu este o comunitate care nu are bani, ci o comunitate care nu are vise!

Legislativul pascanean are un nou consilier local. La inceputul sedintei ordinare din 28 octombrie a.c. , Alexandru...

Primarul si consilierii PNL-Pro Romania, reclamati la DNA pentru abuz in serviciu

Primarul municipiului Pascani si consilierii locali din PNL si Pro Romania au fost reclamati la DNA si...

Sedinta pentru rectificari bugetare si modernizarea  unor strazi

Legislativul pascanean este convocat in sedinta ordinara, pe 28 octombrie de la ora 09.00. Pe ordinea de...

Bataie de joc la adresa unor societati comerciale. Conditii si probleme in plus pentru obtinerea acordului de functionare

Situatie confuza la Primaria Pascani privind eliberarea Acordului de Functionare pentru unele societati care isi desfasoara activitatea...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI