13.6 C
Paşcani
duminică, iunie 4, 2023

Platformele pentru gunoi, nici pe hârtie. Cum încurca Pascaniul planurile judeţului

Pascaniul intra în linie dreaptă cu pregătirile pentru implementarea sistemului integrat de management al deşeurilor, la nivel judeţean. Împinsă de la spate de asociaţia judeţeană de salubritate administratia locală trebuie să rezolve urgent o serie de probleme importate, rămase restante de ani de zile, pentru a intra în rând cu celelalte localităţi din judeţ şi a nu bloca procedurile de licitaţie pentru desemnarea noului operator.

Prima este stabilirea punctelor de colectare lor conform cerinţelor UE. La Paşcani ar urma să fie 239 de platforme cu tot cu cele care sunt deja, 202 în oraş, câte zece în suburbiile Lunca şi Gastesti, câte şase în Bosteni şi Blăgeşti şi cinci la Sodomeni. Până acum nici una dintre ele nu a fost amenajata conform cerinţelor în timp ce la nivelul judeţului doar 1/3 din cele 3300 proiectate sunt finalizate. Platformele trebuie să fie betonate şi împrejmuite iar cele din oras să fie cuplate la reţeaua de canalizare. În cursul zilei de ieri reprezentanţii asociaţiei ADIS s-au deplasat la Paşcani pentru o discuţie cu cei ai Primăriei.

S-a cerut predarea listei cu amplasamentele celor 239 de platforme, până la sfârşitul acestei săptămâni de zile. Ele vor fi amenajate pe vechile amplasamente dar şi în alte puncte de colectare noi, iar în suburbii la capătul sau intersecţia unor străzi. Deocamdată se lucrează la întocmirea cărţilor funciare după care trebuie asigurate resursele financiare necesare din bugetul local.

A doua restanta a Primăriei este modificarea actualului contract de delegare a serviciului de salubritate. Administraţie locală l-a încheiat în anul 2012 pe perioada de 15 ani de zile, după aderarea la ADIS, deşi asumase obligaţia de a preda serviciului noul operator, după desemnarea lui în urma licitaţiei. Proiectul de modificare a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei din luna trecută dar va reveni în dezbatere la sfârşitul acestei luni. AIDS solicita ca municipalitatea să îşi asume predarea serviciului noului operator şi încetarea contractului cu societatea locală de salubritate.
Sincron gheorghiu
Sistemul judeţean de gestionare a gunoiului menajer va fi operaţional cel mai probabil de la începutul anului 2019. Urmează că anul viitor administratiile locale componente să aprobe documentaţiile pentru realizarea licitaţiei şi să fie desemnat noul operator. Dacă până atunci nu vor fi amenajate toate platformele, colectarea se va face de la  cele existente insa administratia risca să fie sancţionate pentru încălcarea normelor de mediu.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow