3.1 C
Paşcani
sâmbătă, aprilie 20, 2024

Plata salubrității la Pașcani, cetățenii vs șmecherii

Consilierii pascaneni trebuie să aprobe în acesta luna taxa de salubritate pentru persoanele juridice. O parte dintre ei sunt oameni de afaceri și nu au fost de acord cu plata în funcție de numărul de salariați, suprafață de teren și obiectul de activitate. Au propus că salubritatea să fie achitată, la fel că până acum, pe baza de contract chitanță și factură, în funcție de cantitatea de gunoi generată.

Subiectul a rămas deschis pentru că Primăria Pașcani să facă simulări, în timp ce în celelalte orașe din județ taxa a fost aprobată.
Din aprilie 2019, conform planificărilor, noul operator de salubritate va prelua colectarea, transportul și depozitarea gunoiului din județ. Cantitatea va fi cântărită și facturată primăriilor, plata urmând să fie făcută din bugetele locale. Banii vor fi recuperați de la populație societățile comerciale și instituții. Persoanele fizice plătesc deja taxa de salubritate, câte 9,07 lei/ persoana/luna, adică o parte din factură care urmează să fie trimisă lunar municipalității. Restul trebuie încasat de la persoanele juridice, dar încă nu s-a stabilit nimic.

Operatorul delegat nu va încheia contracte de salubritate cu persoane, societăți, sau instituții ci doar cu primăriile. La rândul lor administrațiile locale trebuie să decidă dacă și mai ales cum își recuperează banii plătiți de la bugetul local pentru achitarea facturilor de colectare transport și depozitare. Serviciile pot fi subvenționate total sau parțial de municipalitate, adică să fie gratuite sau mai ieftine. Dacă nu, banii trebuie încasați de la beneficiari. De la populație se va face prin taxa, de la instituții și societăți prin taxa sau pe baza unor contracte (cea de-a două varianta , dacă Primăria își asumă cheltuielile și logistică pentru încheierea lor, pentru cântărirea gunoiului, facturare și încasare). Altfel spus, persoanele fizice care plătesc deja taxa de salubritate ar trebuie să suporte din taxele/ impozitele locale și o parte din cheltuielile de salubritate pentru persoanele juridice. Decizia trebuie luată tot de consilierii locali, o parte din ei, oameni de afaceri.

Săptămâna viitoare legislativul pascanean se întrunește în regim de urgență pentru a plăti de la bugetul locat peste 700 000 de lei societatii locale de salubritate, pentru „gunoiul nimănui”. Banii vor ajunge în conturile administratorului gropii ecologice de la Tutora Iași, pentru depozitare. Normal ar fi fost că aceste cheltuieli să fi fost acoperite din taxa de salubritate achitată de persoanele fizice și contractele încheiate de persoanele juridice. În realitate este vorba despre o cantitate importantă de gunoi neasumată de nimeni. Locuitorii de la case și blocuri plătesc deja, până și cei care nu au completat declarațiile de impunere, din oficiu pentru patru persoane.

Problema ar fi la persoanele juridice, spun reprezentanții Primăriei, mai ales la societățile care aruncă gunoiul la punctele de colectare, care nu plătesc sau achita foarte puțîn la societatea locală de salubritate. Printre ele se află și societatea consilierului liberal Marius Pintilie, cu zero lei anul trecut. El susține că deșeurile menajere rezultate din cele șase magazine Lorimer din Pașcani sunt transportate și selectate la un punct de lucru din Lespezi, valorificate în cea mai mare parte, iar resturile sunt preluate de operatorul comunal. Din fotografii reiese însă că ele sunt aruncate și la punctele de colectare din oraș, fără să fie declarate și plătite. Și cei de la salubritate spun că au sesizat de câteva ori mormane de deșeuri de la Lorimer iar pe Facebook sunt oameni care povestesc că au văzut cu ochii lor cum gestionarele de la magazin duc gunoiul la tomberoanele din cartier. Nimeni nu știe care sunt cantitățile, dar cu certitudine ele se regăsesc în “gunoiul nimănui” plătit de contribuabili, din bugetul local.

La astfel de situatii, complicate, consilierii locali trebuie să găsească soluții, pentru că serviciul de salubritate din Pașcani să fie asumat și plătit în mod echitabil. Dacă nu, fraierii vor fi buni de plata iar șmecherii vor profită, în continuare! Acesta a fost subiectul articolului publicat de mine, la începutul săptămânii. – vezi stirea aici

Marius Pintilie a înțeles doar ce i-a convenit, că eu aș avea ceva cu el. Atât poate, atât face! Este în campanie electoala, se comportă că un om de afaceri, că un politician, nu că un re-prezentant al cetățenilor. Consilierul care a mințit că plătește pentru deținerea/folosință ilegală a aproape 200 mp de teren din domeniul public a evitat să explice de ce firma să nu achita nici un leu societății locale de salubritate atâta timp cât o parte din gunoiul de la magazinele sale este depozitat la punctele de colectare din Pașcani. În schimb a avut grijă să dea lecții live pe Facebook, de “colectare selectivă”, evitând, desigur, să precizeze dacă respectă prevederile legale ( avize, acreditări, raportări). În același timp persoanele fizice, de exemplu, sunt obli-gate să achite peste 100 lei pe an, fiecare, taxa de salubritate, chiar dacă au sau nu au gunoi, selectat, vândut, ars sau depozitat în spatele casei.
Este corect așa?

Alte articole