20.8 C
Paşcani
marți, august 16, 2022
Array

Plata gardienilor, din bugetul şcolilor, NU din banii părinţilor! Iata cati bani primesc

Plata pazei suplimentare în şcoli ar putea fi făcută direct de instituţiile de învăţământ, nu de asociaţiile de părinţi. Din banii primiţi de la administratiile publice nu din cei colectaţi în şcoală!
Este răspunsul dar chiar de specialiştii Inspectoratul Şcolar Iaşi la solicitarea BIT TV. Sunt însă câteva condiţii de îndeplinit. Prima dintre ele este că astfel de cheltuieli să fie aprobate de Consiliile de Administraţie apoi instituţiile să încheie contractele cu prestatorii de servicii. O altă condiţie este că mai întâi să fie achitate facturile pentru asigurarea utilităţilor iar banii alocaţi de la bugetul local să fie suficienţi.
Aceiaşi părere o au şi unii consilieri locali deşi fac parte din Consiliile de Administratie alături de reprezentanţii Primăriei cei ai parintilor şi elevilor şi directorul şcolii. Doar că acesta problemă nu a fost discutata niciodată.
Unii directori de şcoli susţin că o astfel de soluţie nu poate fi aplicată pe motiv că banii primiţi de la bugetul local nu ar fi suficienţi din cauza facturilor mari la utilităţi, mai ales la căldură.
În replică reprezentanţii Primăriei susţin că sumele alocate de la bugetul local ar fi suficiente şi că până acum nu a primit nici o solicitare din partea directorilor pentru suplimentarea alocaţiilor ca să plătească pază suplimentară din şcoli. Mai mult directorii unor şcoli ar fi angajat diverse cheltuieli, înainte de plată facturilor la utilităţi iar restantele au fost achitate mai apoi tot de la bugetul local.
Ca de fiecare dată adevărul poate fi la mijloc.  Primăria sustine ca nu ştie cu exactitate pe ce sunt cheltuiţi banii alocaţi şcolilor, înafară de bugetele pentru salarii şi cele de investiţii, mai ales plăţile denumite generic, cheltuieli diverse şi servicii”. Asta pentru că până acum nu au fost făcute verificări iar conducerile unităţilor de învăţământ ar refuza să raporteze, în amanunt, pe ce cheltuie banii.

Conform datelor din bugetul local pentru acest an, aprobat de consilieri, şcolile primesc sume importate pentru acoperirea cheltuielilor curente, înafară de cei pentru salarii şi investiţii. De exemplu, Colegiul Sadoveanu primeşte în acest an 549.000 lei, Colegiul Unirea 559.000 lei, Liceul Miron Costin 645.000 lei, Grupul Şcolar Busuioc 303.000 lei, Liceul Nicolae Iorga 274.000 lei iar ScoalA Cantacuzino 336.000 lei. În acelaşi timp costurile anuale cu încălzirea sunt de cca 280 000 lei la CF Unirea şi 190.000 lei la Colegiul Sadoveanu. De asemenea plata medie lunara, la fiecare dintre şcoli, pentru pazA suplimentară ar fi de cca 3000 de lei, adică 30.000 de lei pentru întreg anul şcolar. Nu atât de mare încât să nu poată fi cuprinsă pe listele de cheltuieli ale unităţilor de învăţământ!

CE BANI PRIMESC SCOLILE DIN PASCANI IN ANUL 2016 by orizontul pascani on Scribd

GHID FINANTARE SCOLI by orizontul pascani on Scribd

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow