18.4 C
Paşcani
joi, septembrie 21, 2023

Planul tarifar pentru apă şi canalizare a fost aprobat şi de municipiul Iaşi. Consilierul Pintilie continua să se facă de ruşine

Proiectul de investiţii pentru extinderea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare derulat de operatorul ApaVital, în cadrul căruia municipiul Paşcani este cuprins cu lucrări de peste 25 milioane de euro merge mai departe.

În şedinţă care a avut loc pe 30 iulie Consiliul Local al municipiului Iaşi a aprobat planul tarifar pentru perioada 2020 – 2024 document necesar pentru finalizarea semnării contractului de finanţare din fonduri europene. Chiar dacă este vorba de majorări importante a preţului la apă şi canalizare, toţi consilierii ieşeni au votat, fără comentarii, propunerea operatorului regionala având în vedere că municipiul Iaşi va fi principalul beneficiar al proiectului de investitii, cu 32, 5 milioane de euro.

Votul consilierilor ieşeni a fost primit cu bucurie de administraţia din Paşcani. Asta deoarece planul tarifar trebuie depus cât mai repede la Comisia Europeneana cu votul tuturor unităţilor administrativ teritoriale membre ăla asociaţiei judeţene ARSACIS, mai ales cele care sunt beneficiare ale proiectului de finanţare.

Reprezentanţii ApaVital au precizat că în momentul de faţă mai sunt doar două localităţi unde subiectul ar urma să fie rediscutat şi aprobat de consilierii locali. Dacă votul va fi negativ ele urmează să fie excluse din asociaţie şi să rămână fără investiţii.

Administratorul public Gică Zanet i-a informat pe consilierii păşcăneni ca toţi edilii municipiului Iaşi, indiferent de culoarea politică, au votat proiectul propus de operatorul de apă.

Anunţul i-a luat prin surprindere pe consilierii pascaneni din opoziţie, cei care în şedinţa din 19 iunie au votat impotriva aprobării planului tarifar pentru serviciile de apă şi canalizare. Marius Pintilie  – foto a fost deranjat de intervenţia administratorului public şi i-a cerut explicaţii. Liderul PNL a susţinut din nou ca localităţile din judeţ ar trebui să aibă preţ separat la apă şi canalizare şi ca Pascaniul ar subvenţiona costurile serviciului în alte localităţi.

Directorul ApaVital a arătat în şedinţa din luna iunie că activitatea la Paşcani a operatorului regional este în pierdere, cca 3,3 milioane de lei în perioada 2016 – 2019. Mai exact, în această perioadă s-a cheltuit mai mult decât s-a obţinut din vânzarea serviciilor, iar diferența de bani este acoperită din bugetul societății. Mihail Doruș a precizat că municipiul Iaşi şi alte câteva comune din zona metropolitană au profit şi, prin urmare, subvenţionează activitatea din celelalte oraşe şi comune din judeţ, inclusiv municipiul Pașcani. De asemenea ANRSC a precizat într-un răspuns pentru BIT TV ca în cadrul unei asociaţii nu pot fi mai multe tarife ci doar unul unic pentru toţi beneficiarii, conform prevederilor legale

  Conform planului tarifar, preţul pentru serviciile de apă şi canalizare ar urma să fie majorat de la 8,76 lei/mc, cât va fi de la 1 august 2020, la 9,04 lei/mc din anul 2021, 10,13 lei/mc în anul 2022, 11,88 lei/mc în anul 2023 şi 12,04/mc în anul 2024. În aceste preţuri este inclus şi TVA-ul, de 9%.
Majorările sunt necesare pentru ca operatorul ieşean să aibă banii necesari pentru întreţinerea investiţiilor care urmează să fie făcute, cerinţă a finanţatorului, a explicat directorul general al societății ApaVital. Fara aprobarea documentului, proiectul de investitiie nu este posibil.

 

 

Alte articole