12.4 C
Paşcani
luni, septembrie 26, 2022

Placheta pentru ceferisti si pascanenii condamnati de comunisti

- Advertisement -

In acest an se implinesc 150 de ani de cand Pascaniul a devenit cel mai important centru feroviar din tara. Despre aceasta aniversare, s-a discutat in legislativul local din sedinta de pe 27 februarie, atunci cand alesul local, Vasile Avramiuc, a adus in discutie acest subiect.

Consilierul a precizat ca un astfel de eveniment important ar trebui marcat de intreaga comunitate pascaneana si a propus amplasarea unei plachete omagiale la capatul Esplanadei din oras, inspre Gara.

Mai mult, tot in acest an, in preajma Saptamanii Mari, se implinesc 60 de ani de cand 12 pascaneni, majoritatea ceferisti au fost condamnati la ani grei de inchisoare pentru opinii impotriva regimului si 20 de ani de cand Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei a anulat acea condamnare, printr-un complet de noua judecatori. Pascanenii au facut puscarie in conditii grele la canal in Delta, nevinovati, afirma Vasile Avramiuc.

Potrivit hotararii, numele pascanenilor sunt urmatoarele: Vasiliu Alexandru, Ispas Florea, Spataru Constantin, Gheorghiu Ilie, Danțuș Constantin, Cazacenco Alexandru, Caminschi Cazimir, Loster Iohan, Varlan Aurel, Clapa Ioan, Pirujinschi Corneliu si Ursu Palade.

Alesul local precizeaza ca pentru a marca toate aceste evenimente ar trebui organizate simpozioane in cadrul editiei din acest an a Zilelor Municipiului Pascani si ca va intocmi un proiect de hotarare in acest sens.

Mentionam ca in anul 1869, a luat nastere cel mai important centru feroviar din tara – atelierele CFR Pașcani.

 

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow