17.7 C
Paşcani
joi, martie 28, 2024

SFATURILE POLITIEI IMPOTRIVA PIRATERIEI DIGITALE

În cei peste 20 de ani de când Romania a căpătat acces la internet, o bună parte dintre noi am crescut odată cu el sau ne-am alăturat ulterior platformei. Mulți dintre noi am auzit măcar o dată, fie și în grabă, de ruda sau prietenul acela care a văzut toate filmele, are mereu în telefon ultimele melodii apărute sau poate se joacă mereu pe calculator cele mai noi jocuri.

Infracțiunea aceasta a căpătat numele neoficial de piraterie digitală, iar fenomenul nu prezintă semne de dispariție. De aceea, punem accent pe  prevenirea și informarea celor ce au considerat/ consideră obținerea de entertainment sau de programe software printr-o metodă mai facilă, dar ilicită.

Proprietatea intelectuala reprezintă creația unei persoane fizice sau juridice, distribuită  de către aceasta sau cu acordul acesteia, în scopul comercializării. Produsul finit este de obicei destinat publicului larg, la un preț stabilit de către titular sau de către distribuitorul legal. Indiferent de natura produsului (film, carte, muzică, invenție etc), acesta beneficiază de protecție legală atât din partea statului român, cât și din partea Uniunii Europene.

Pirateria digitală reprezintă practic distribuirea și descărcarea gratuită, ilegală, a proprietății intelectuale a altuia în mediul online, fără acordul său, prin:

  • site-uri de file-sharing prin torrente
  • forumuri
  • diferite programe software
  • site-uri ce convertesc videoclipuri în format mp3 sau mp4, etc.

          Torrents = sistem de distribuție la scară largă pe internet a fișierelor către utilizatori, prin intermediul unui program și al unui format specific al fișierelor descărcate și distribuite.

Tu, utilizatorul obișnuit, poate  ai vrut doar să vezi filmul acela pe care l-ai tot amânat, până când nu s-a mai difuzat la cinema. Ai optat pentru un site de file-sharing cu o oarecare notorietate în România sau poate chiar la nivel internațional. Nimeni nu trebuie să știe, este doar un film. Corect? Ei bine, lucrurile nu sunt tocmai atat de simple mereu și s-ar putea să reconsideri cât de mult dorești să vezi acel film.

Riscuri de securitate

Programele fără licență riscă să aibă viruși și malware incluși. Atacatorii pot să exploateze vulnerabilități deja cunoscute și remediate ulterior de către producătorii respectivului software și pot ținti victime care încă folosesc varianta neactualizată a respectivelor programe.

Printre principalele pericole cu care se pot confrunta utilizatorii se enumeră:

  • programe de ransomware (criptează date și apoi cer bani pentru deblocarea lor)
  • troieni bancari (fură datele financiare și apoi golesc conturile victimelor) sau care pot crea rețele de terminale (botnet) și apoi opri activitatea unor site-uri populare.
  • un alt tip de pagubă este pierderea datelor în sine, a căror valoare o poate estima doar proprietarul acestora.

Programe de spionaj pot fi descărcate cu jocuri sau programe piratate, fără ca utilizatorul să ia cunoștintă de acestea.

Pe telefoane pot fi folosite programe de tip adware, care reprezintă programele dedicate publicității, ce pot instala în sistem conținut promoțional, reclame tip banner, precum și alte tipuri de reclame. Este menit să promoveze anumite website-uri, iar odată instalat în browser, un program de adware poate colecta date de identificare non-personale, prin care sa fie adunate informații și statistici despre căutările și interesele tale pe internet.

Un alt lucru la care utilizatorii trebuie să se gândească este că nu vor folosi la potențial maxim respectivele programe piratate. Producatorii adaugă constant noi elemente care să îmbunătățească experiența în utilizare și să remedieze eventualele probleme tehnice.

IPJ Iasi

Alte articole