2.7 C
Paşcani
vineri, decembrie 1, 2023

Pintilie: Taxa de salubritate mai mare, dacă nu colectam selectiv! Cum rămâne cu cei care nu o plătesc si societățile care declara ca produc putin gunoi dar îl arunca pe unde apuca?

Taxa de salubritate, la Pașcani ar urma sa fie majorată dacă procentul de colectare selectiva nu va creste semnificativ in perioada următoare. Anunțul a fost făcut de primarul Marius Pintilie, in cadrul unei declarații live pe pagina de Facebook a instituției. 

Edilul a explicat ca anul trecut municipalitatea a alocat de la bugetul local 1, 5 milioane de lei pentru a acoperi diferența de plata a facturilor emise  de operator si a făcut, din nou, apel la cetățeni sa selecteze gunoiul menajer. În acest fel costurile pentru colectare si transport vor fi mai mici. Edilul a mai spus ca Primăria si operatorul nu au bani pentru a cumpara pubele, care sa fie distribuite locuitorilor de la case, pentru fracțiile reciclabile după ce in conferința de presa de săptămână trecut a spus ca renunță si la proiectul cu sacii menajeri.

În aceeași intervenție Marius Pintilie a explicat de ce a solicitat operatorului de salubritate sa nu ridice gunoiul la casele unde nu a fost făcută colectare selectiva, măsură criticata de multi pascaneni. El a spus ca  nu isi dorește sa aplice amenzi cetățenilor care nu respecta regulile.

Anul trecut  costurile totale pentru colectarea si transportul gunoiului  au fost de cca 4,9 milioane de lei, cu 300 000 lei mai mult decat suma care trebuia încasată  de la persoanele fizice si juridice. Problema este ca in 2020 plățile au fost mult mai mici, de 3,9 milioane de lei , mai putin cu peste 700 000 lei decât prognoza asumată prin bugetul local. În acest an se așteaptă ca  facturile la salubritate sa fie de cca. 5,9 milioane de lei,  iar diferentele care ar trebui achitate de la buget sa fie de cca 2 milioane de lei, dacă nu vor creste încasările din taxa de salubritate sau nu vor scădea costurile prin colectare selectiva. 

Când era consilier, Pintilie a cerut diminuarea/anularea taxei de salubritate pe motiv ca este prea mare

Primarul Marius Pintilie se ferește sa vorbească despre gradul de încasare in condițiile in care anul trecut el a fost cel mai vehement critic al taxei de salubritate. Înainte de alegerile locale consilierii liberali au solicitat diminuarea taxei de salubritate pentru societățile afectate de pandemie iar actualul edil, a criticat fosta administratie pe motiv ca ar fi gestionat greșit acesta problema si ar fi impovarat mediul de afaceri. 

La acea vreme societățile erau sfătuite sa nu achite si sa atace in instanță taxa de salubritate,  iar societatea primarului a deschis un proces pentru anularea ei, dar cererea a fost respinsă de judecători. 

Mai mult,  in octombrie 2019 actualul edil susținea într-un live, tot pe Facebook, ca taxa de salubritate ar fi prea mare iar modul de calcul greșit.

La acea vreme s-a încasat mai putin de jumatate din taxa de salubritate, cca 1,7 milioane de lei di 3,7 cât era prognozat.

Menționăm ca Primăria Pașcani a publicat de curand taxele si impozitele locale pentru anul 2022. Conform documentelor puse in dezbatere publica, taxa de salubritate la Pașcani va rămâne anul viitor  de 9,66 lei/persoana /luna – la persoanele fizice iar la cele juridice, aceeași formula de calcul in funcție de numarul de angajați si suprafața afectată obiectului de activitate. 

Alte articole