Demersurile pentru delegarea prin concesionare a serviciului a serviciului de iluminat public din Paşcani merg mai departe. Legislativul local a respins în şedinţa de la sfârşitul lunii trecute solicitarea de anulare a hotărârii prin care a fost aprobată documentaţia necesară, formulată de o asociaţie din Paşcani, ramasa cu un singur membru. Proiectul de hotărâre de admitere a plângerii prealabile, iniţiat de consilierul PNL Claudiu Bodoasca – foto,  a fost aprobat doar de colegii săi de partid, în timp ce consilierii PSD au votat împotriva, iar Sorin Olariu de la PMP s-a abţinut.

Edilul i-a acuzat pe iniţiatori că vor să blocheze demersurile administratiei locale pentru modernizarea reţelelor de iluminat public. Dumitru Pantazi a adus aminte că la fel s-a întâmplat şi atunci când a fost delegate serviciul de apă şi canalizare operatorului ieşean. De atunci municipalitatea a încasat redevenţe de peste 4 milioane de lei, bani cu care au fost achitate o parte din ratele la împrumutul BEI iar noul operator a făcut investiţi de cca 5 milioane de lei, în timp ce fostul operator local nu avea bani să plătească.

De cealalta parte,  consilierii din opoziţie au spus că trebuie făcute investiţii pentru modernizarea reţelelor de iluminat, dar în condiţii rezonabile şi au atras atenţia că municipalitatea nu ar avea banii necesari să achite angajamentele de plată prevăzute în contractul de concesiune.

Primarul păşcănean a precizat că sumele de plată ar fi mult mai mici decât cele prezentate de consilierii din opoziţie, mai ales după licitaţie. Pantazi a explicat că o parte din redevenţa anuală va fi acoperită din cheltuielile care sunt deja pentru întreţinerea reţelelor.

La dezbateri a participat şi şefa de la achiziţii din Primăria Paşcani, Laura Pascu. Ea a atras atenţia că în procedura de licitaţie, aflată deja în derulare, ar fi o serie de neclarităţi şi ca firmele interesate de preluarea serviciului de iluminat au cerut nelămuriri. Sunt deja şase societăţi înscrise.

Funcţionarul public a fost trimis la plimbare de primar, pe motiv ar avea interese politice de blocare a investiţiilor şi ca sesizările ar trebuie făcute în cadrul aparatului de specialitate coordonat de edil, nu consilierilor.

Mai mult primarul, Dumitru Pantazi a acuzat-o din nou pe şefa de la achiziţii că ar tergiversa procedurile de licitaţie avute în sarcina şi cu termene depăşite de rezolvare. Este vorba despre proiectul pentru amenajarea noului cimitir şi a pieţei agroalimentare din zona Vale. Laura Pascu a explicat că nu are toate documentele solicitate pentru lansarea licitaţiilor.

Conform documentaţiei serviciul de iluminat public din Paşcani va fi delegat prin concesiune pe o durată de 5 ani de zile. Contractul va avea două componente, de investiţii şi de mentenanţa. În prima etapă vor fi făcute investiţii pentru modernizarea infrastructurii doar în zonele centrale, Deal şi Vale, nu şi în suburbii, de cel mult 10 milioane lei.
Valoarea ar putea mai mică după licitaţie iar în perioada de garanţie, timp de 60 de luni intervenţiile vor fi gratuite.

De asemenea mai sunt prevăzute o serie de lucrări în valoare estimată de cca 400 000 lei. Vor fi schimbate şi completate lămpile de iluminat din suburbii.
Urmează asigurarea lucrărilor de mentenanţa şi intervenţie pe parcursul celor 5 ani de zile.

Pentru modernizarea lucrărilor firma câştigătoare ar putea executa lucrările din fonduri proprii, dar sumele vor fi recuperate prin plata unei redevenţe anuale de municipalitate. De asemenea lucrările de mentenanţa ar urma să fie făcute doar la cererea administraţiei locale şi decontate în limita sumelor alocate de la bugetul local.

Slider


loading...
previous arrow
next arrow
Slider