17.4 C
Paşcani
vineri, august 12, 2022

Piaţa meditaţiilor a explodat în pandemie la Iași. O ședință ajunge și la 150 lei

Cum învăţământul online a lăsat goluri mari în procesul de învăţare, părinţii s-au văzut nevoiţi să caute meditatori. De la chilipiruri studenţeşti de 40 de lei pe o şedinţă de 2 ore până la 150 de lei cu profesori cunoscuţi, piaţa e plină de oferte. Se poate face pregătire clasic, faţă în faţă, sau online şi cu profesori din alte judeţe.

Atât părinţii, dar şi cadrele didactice se plâng de faptul că şcoala online şi nesiguranţa din perioada pandemiei, cu trecerea de la ore „faţă în faţă” la cele online şi invers, au dus la o mai slabă pregătire a elevilor. Dacă, pentru elevii care nu sunt preocupaţi deocamdată de examenele naţionale, lucrurile nu sunt atât de îngrijorătoare, părinţii elevilor care urmează să susţină în aceast an Evaluarea Naţională sau Bacalaureatul sunt aproape disperaţi să găsească un profesor bun care să le pregătească suplimentar copilul la obiectele de examen. Astfel, piaţa de meditaţii din Iaşi este în prezent înfloritoare, existând mai multe grupuri de Facebook pe care se fac tot felul de oferte sau se caută profesori meditatori. Iar oferta este una variată, de la studenţi care dau meditaţii pentru 30-40 de lei pe şedinţă, atât online, dar şi faţă în faţă, până la profesori cu experienţă şi elevi olimpici, cu preţuri care ajung să depăşească şi 150 de lei pe o şedinţă de două ore. În plus, o noutate este că pot fi găsite şi oferte ale unor profesori din alte oraşe care oferă meditaţii online.

Unul dintre cele mai active grupuri de Facebook dedicate meditaţiilor este Meditaţii/Pregătire Iaşi, cu peste 2.200 de membri. Zilnic, sunt postate anunţuri ale celor care oferă astfel de servicii, dar şi mesaje ale părinţilor care caută profesori meditatori pentru anumite discipline sau pentru anumite examene, de la Evaluare Naţională, Bacalaureat, admitere la facultate, pentru Academia de Poliţie, dar şi pentru elevii mai mici, de clasa a IV-a, pentru admiterea în clasa a V-a la liceele de elită, unde numărul de locuri este depăşit cu mult de numărul celor înscrişi.

Media e la 100-120 lei şedinţa de două ore

Situaţia învăţământului din România a creat o adevărată „piaţă” a meditaţiilor, care a devenit şi mai înfloritoare în perioada pandemiei. Multe dintre cadrele didactice „de renume” care dau meditaţii o fac perfect legal, având un PFA deschis şi plătind taxe către stat. Cei care fac acest lucru ocazional sau la un nivel mai mic nu taie nicio factură sau nu declară nimic către Stat, dar au şi tarife mai mici, aşa că şi părinţii şi profesorii meditatori sunt mulţumiţi. În medie, majoritatea cadrelor didactice care dau meditaţii şi declară acest lucru către Stat iau aproximativ 100-120 de lei pentru o şedinţă de două ore. Ceilalţi au tarife ceva mai mici, în funcţie de perioada de pregătire, de examenul pentru care se pregăteşte elevul, dar şi de numărul de părinţi care solicită acest serviciu de la cadrul didactic respectiv.

Un astfel de profesor de Limba şi literatura română de la o şcoală din municipiu, care a  dorit să îşi păstreze anonimatul, a menţionat faptul că în prezent are 19 elevi la meditaţii, cu care face câte două şedinte de pregătire pe săptămână, aceştia fiind împărţiţi în grupe de trei sau patru elevi. „Deja sunt mai mulţi copii decât luam de obicei. Înainte făceam ore cu câte doi elevi, care ajungeau la mine prin diferite cunoştinţe. Acum e la fel, nu mi-am făcut niciodată reclamă”, explică cadrul didactic. Acesta povesteşte că a fost asaltat de cereri pentru meditaţii încă din primul semestru şi că, pentru a mulţumi pe toţi şi a avea timp pentru toată lumea, a redus tariful pe care îl lua de obicei, 80 de lei pe şedinţă, la 70 de lei, dar a crescut numărul de elevi din grupa de lucru. „Părinţii sunt îngrijoraţi de nivelul de pregătire. Oricât de bună este tehnologia, nu se compară cu orele de la clasă. Iar pentru un copil care abia şi-a început adolescenţa este dificil să se adapteze. Trecerea de la online la orele de la clasă i-a bulversat şi mai tare. Adevărul este că pentru cei mai mulţi elevi meditaţiile sunt singura soluţie pentru o notă cât de cât bună”, afirmă profesorul.

În cazul său, orele se desfăşoară la el acasă şi, afirmă acesta, are o cameră suficient de mare pentru a păstra distanţa fizică, iar atât el, cât şi elevii poartă mască.

Sursa Ziarul de Iasi

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Încep licitațiile pentru primele parcări rezidentiale

  Administrația locală din Pașcani anunță ca va demara, din...

Tineri amendați pentru lipsa de educație

Doi tineri din Pașcani au fost surprinși de Poliția...

Accident rutier cu patru victime la Butea

Accident rutier cu trei victime in comuna Butea. Evenimentul...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow