27.6 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022

Petru Movila: 𝗦𝗰𝗵𝗶𝗺𝗯𝗮𝘁̧𝗶 𝗰𝗿𝗶𝘁𝗲𝗿𝗶𝗶𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗲𝗹𝗶𝗴𝗶𝗯𝗶𝗹𝗶𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝘀𝗽𝗶𝘁𝗮𝗹𝗲𝗹𝗲 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘃𝗼𝗿 𝗳𝗶 𝘀𝗲𝗹𝗲𝗰𝘁𝗮𝘁𝗲 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗣𝗡𝗥𝗥! 𝗜𝗻𝘀𝘁𝗶𝘁𝘂𝘁𝘂𝗹 𝗱𝗲 𝗕𝗼𝗹𝗶 𝗖𝗮𝗿𝗱𝗶𝗼𝘃𝗮𝘀𝗰𝘂𝗹𝗮𝗿𝗲 𝗻𝘂 𝗽𝗿𝗶𝗻𝗱𝗲 𝗳𝗶𝗻𝗮𝗻𝘁̧𝗮𝗿𝗲 𝗶̂𝗻 𝗮𝗰𝘁𝘂𝗮𝗹𝗲𝗹𝗲 𝗰𝗼𝗻𝗱𝗶𝘁̧𝗶𝗶!

- Advertisement -

Ministerul Sănătăţii a publicat criteriile prin care, până în 2026, se vor construi şi dota 25 de spitale, prin PNRR. Metodologia pusă în dezbatere publică, prin care se vor prioritiza investiţiile în infrastructura publică de sănătate, nu arată decât că selecţia celor 25 de spitale are la bază o serie de criterii care cel mai probabil vor dezavantaja marile centre universitare, implicit şi Iaşul.
Vor fi selectate, în prima etapă, doar investiţii care nu depăşesc 206,88 milioane euro, fără TVA. Institutul de Boli Cardiovasculare (IBCV) din Iaşi depăşeşte suma, din păcate, fiind estimat la peste 300 milioane Euro.
De etapa a doua de selecţie vor trece doar spitalele care au deja elaborat studiul de fezabilitate (SF) / documentație de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) / proiect tehnic (PT), după caz, finalizat până la data de 31 august 2022.
Şi mai apoi, la etapa a treia, intervin niste criterii de selecţie, care avantajează investiţiile naţionale, care primesc 10 puncte comparativ cu cele regionale care au doar 5 puncte. Un alt criteriu care mi se pare discriminatoriu este cel al patologiei. În realitate, nu vor fi finanţate decât cele de Cardiologie și chirurgie cardiovasculară, Oncologie, Pediatrie / Neonatologie, Boli infecțioase si Psihiatrie. Toate celelalte patologii au 0 puncte.
Un alt punctaj care ne dezavantajează este faptul că spitalele amplasate în marile centre universitare, București, Iași, Cluj, Mureș, Timiș, Dolj, vor primi 1 punct. Toate celelalte, 5 puncte. Aberant, în condiţiile în care marile centre universitare au nevoie de cele mai mari investiţii şi să nu uităm că aici caută ajutor şi cei mai mulţi pacienţi, care concentrează cei mai buni medici din sistemul de sănătate.
Din punctul meu de vedere, după analiza criteriilor şi punctajelor, este clar că Iaşul va avea probleme serioase în a reuşi să modernizeze sau construiască spitale din PNRR. IBCV, ca proiect integral, construcţie şi dotare, nu este eligibil din cauza costului total.
De aceea fac un apel public, atât către MS cât şi către actorii politici locali, #PSD şi #PNL, să reanalizeze aceste criterii şi să lase Iaşului şansa de a face investiţiile de care este atâta nevoie în întreaga Regiune de Nord-Est. Un spital în Iaşi reprezintă o şansă la viaţă pentru peste 3,7 milioane de locuitori, din întreaga regiune.
Continuare aici

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Movila: Patru dosare grele care arată românilor că poți muri cu dreptatea în mână.

10 august, Colectiv, dosarul Revoluţiei, Mineriada. Patru dosare grele...

România educată este repetentă (P)

România este din nou codașa Europei în ceea ce...

Petru Movila: Unde sunt autostrăzile si spitalele?

Că în Regiunea de Nord-Est nu există infrastructură şi...

Deputatul Sorin Nacuta: ,,Amenajarea Hidroenergetică Paşcani’’ din nou în atenție

În urma demersurilor repetate, către Ministerul Energiei și Guvernul...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow