27.6 C
Paşcani
miercuri, august 17, 2022

Peste trei mii de hectare de culturi agricole afectate de secetă în județul Iași

- Advertisement -

Efectele secetei încep să se vadă tot mai mult și suntem abia în a doua lună de vară. Peste 3.000 de hectare de culturi agricole au fost identificate până acum ca fiind afectate, iar situația este în dinamică, informează printr-un comunicat de presă Prefectura Iași. Până la data de 4 iulie 2022, 15 unități administrativ teritoriale au trimis rapoarte cerând ajutor pentru pagubele suferite.

Printre aceastea se numără, Târgu Frumos, Ion Neculce, Cucuteni, Ruginoasa, Strunga, Bălțați, Sinești, Butea, Gropnița, Deleni, Dumești, Țuțora, Todirești, A. I. Cuza, Ipatele.

 ”Până acum, au depus Rapoarte operative pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică 15 UAT-uri. Comisia constituită prin ordin al prefectului a început să lucreze de săptămâna trecută. În primă fază, membrii comisiei își vor concentra activitatea pe evaluarea culturilor de toamnă, urmând ca într-o a două etapă să treacă la evaluarea culturilor de primăvară. Ministerul Agriculturii a prelungit termenele pentru constatarea suprafețelor afectate de seceta pedologică, comisia urmând a avea activitate până la data de 15 decembrie 2022, inclusiv. Toate datele rezultate în urma activității comisiei vor fi transmise la Ministerul Agriculturii”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași.

Situația este verificată în teren de o comisie constituită prin ordinul prefectului județului, din care fac parte trei reprezentanți din cadrul Direcției pentru Agricultură, Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și de la Primăria pe raza căreia se află terenul agricol.

Comisia va întocmi procese-verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole, prin validarea și centralizarea datelor conținute în rapoartele operative realizate la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență, evaluările urmând a fi realizate în prezența fermierului sau a reprezentantului acestuia.

Termenele sunt următoarele:

  • pentru culturile din anul 2022 depunerea înștiințărilor scrise, de către utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate foarte grav, se poate realiza până cel târziu la dată de 1 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la dată de 15 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;
  • procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu la dată de 15 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la dată de 30 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;
  • rapoartele de sinteză se întocmesc până cel târziu la dată de 30 august 2022 inclusiv, pentru culturile înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la dată de 15 decembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole.

Sursa foto Facebook  Cojocaru Petru Bogdan

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow