18 C
Paşcani
joi, aprilie 25, 2024

Peste 8.000 de locuri la buget scoase de universităţile de stat din Iaşi la admiterea de anul acesta

Universităţile din Iaşi se pregătesc de admiterea de vară cu o ofertă simţitor mai bogată decât în anii anteriori, dar cu o perspectivă oarecum sumbră, în contextul în care numărul absolvenţilor de liceu a scăzut faţă de anii anteriori, iar procentul de promovare a examenului de bacalaureat este cel mai mic din ultimii cinci ani – 63,78%.
Universitatea Tehnică
Prima care a început admiterea este Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ din Iaşi, de luni, 8 iulie, care scoate aproape 4.000 de locuri la licenţă (2.400) şi master (1.600) la buget. Cele mai căutate facultăţi anul trecut au fost Auto­matică şi Calculatoare, Arhitec­tură, Electronică, Telecomunica­ţii şi Tehnologia Informaţiei şi cea de Mecanică. La TUIASI există opţiunea ca studenţii să scrie înscrie online, completând un singur formular pentru toate specializările (taxă sau buget) de la toate cele 11 facultăţile ale Politehnicii ieşene, şi să plătească o singură taxă de admitere. Universitatea Tehnică a şi finalizat o primă parte a admiterii, sesiunea de înscriere în vară, la doctorat, fiind deschisă anul acesta în premieră în perioada 1-10 iulie, urmând ca aceasta să fie reluată în toamnă, când vor fi susţinute şi colocviile.

Universitatea „Al.I.Cuza“

De luni încep admiterea şi restul universităţilor de stat din Iaşi, cu menţiunea că Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ a desfăşurat deja în martie o sesiune de preînscriere, la care au fost sute de dosare depuse ce urmează a fi completat acum cu diplomele de finalizare a studiilor sau echivalentul lor. pentru sesiunea de anul acesta, Cuza a solicitat aprobarea a 3.681 de locuri la buget şi 2.727 la master. La fel ca celelalte universităţi de stat din Iaşi, înscrierea are loc în perioada 15-20 iulie, iar rezultate vor fi publicate de fiecare facultate în parte până cel târziu pe 23 iulie. „Pentru absolvenţii de liceu, UAIC are în oferta din acest an 79 de specializări, trei dintre acestea fiind noi, în curs de acreditare la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior. Astfel, Facultatea de Geografie şi Geologie introduce în oferta academică specializarea Geografia turismului (în limba engleză), iar Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice propune specializările Asistenţă socială şi Comunicare şi relaţii publice, ambele la forma de învăţământ cu frecvenţă redusă“, au transmis reprezentanţii universităţii.

CONTINUARE PE ZIARUL DE IASI

Alte articole