29.1 C
Paşcani
miercuri, iunie 23, 2021
29.1 C
Paşcani
miercuri, iunie 23, 2021
Array

Peste 280 de hectare de vegetatie uscata au luat foc. Recomandarile pompierilor pentru evitarea incendiilor

horacredit.ro/
credius.ro
vivacredit.ro
oferta.oceancredit.ro
creditprime.ro
creditfix.ro

Ultimele știri

În perioada 12-15 martie 2014, forţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă„Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi au luptat cu incendiile de vegetaţie uscată, acesteaafectând peste 280 de hectare de teren. Ca urmare a acţiunilor de igienizare a terenurilor agricole fără asigurarea condiţiilorpentru limitarea propagării şi dezvoltării incendiilor, în decursul a 4 zile, pompierii ieşeni auacţionat pentru stingerea a 40 astfel de incendii. Intervenţiile au fost dificile întrucât s-a lucratîn condiţii de vânt puternic şi nu existau surse de apă în zonele unde s-au manifestat arderi devegetaţie uscată. De asemenea, lipsa căilor de acces a îngreunat sau a făcut imposibilăajungerea autospecialelor la locul intervenţiei, iar numărul mare de incendii a determinatsuplimentarea forţelor ISU cu personal chemat de la domiciliu.

Pentru a fi evitată producerea unor astfel de evenimente în viitor, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă ”Mihail Grigore Sturdza” al judeţului Iaşi recomandăcetăţenilor să respecte următoarele reguli de prevenire a incendiilor la ardereavegetaţiei uscate: efectuarea arderii în condiţii meteorologice fără vânt; colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încâtarderea să poată fi controlată; executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier sauconstrucţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transportgaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; supravegherea permanentă a arderii; stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinereapermisului de lucru cu focul şi după luarea măsurilor pentru împiedicarea propagăriifocului la vecinătăţi. Nerespectarea acestor prevederi legale se sancţionează, conformH.G. 537 din 2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele deprevenire şi stingere a incendiilor, cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei.În acest sens, în data de 15.03.2014, pompierii ieşeni au efectuat controale referitoarela respectarea regulilor de prevenire a incendiilor la arderea de mirişti şi vegetaţie uscată.În urma acestor verificări au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de6000 lei persoanelor fizice care au lucrat cu foc deschis în spaţii deschise, fără respectareamăsurilor legale, generând incendii.Nu uitaţi, orice situaţie de urgenţă trebuie să fie anunţată, în cel mai scurt timp, la numărul unic 112!

ISUJ Iasi

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
cer senin
29.1 ° C
30.2 °
28.8 °
65 %
1.9kmh
0 %
mie
27 °
joi
30 °
vin
32 °
sâm
24 °
Dum
24 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI