4.4 C
Paşcani
joi, decembrie 2, 2021

Peste 2.000 de mașini înregistrate anul trecut la Pașcani. Cu parcările din oraș cum stăm?

Peste 2.000 de mașini înregistrate anul trecut la Pașcani.

Cu parcările din oraș cum stăm?

Crestere alarmanta a numarului de masini la Pascani. Numai anul trecut au fost inregistrate la Serviciul Local de Finante peste 2.000 de autovehicole in marea lor majoritate second- hand. Din acest motiv, parcarile au devenit neincapatoare iar strazile sunt din ce in ce mai aglomerate. Municipiul nu are decoamdata amenajate parcari cu plata sau rezidentiale si nici in acest an nu vor fi bani pentru astfel de investitii. Amintim că la nivel județean, la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor Iași s-au primit în vederea înmatriculării aproape 40 de mii de mașini, cu 30 la sută mai mult comparativ cu 2016. 

La Pascani sunt inregistrate 10.760 de masini ceea ce inseamnă ca unul din patru locuitori ai Municipiului are cel putin un autovehicul. Numai anul trecut au fost inregistrate fiscal de noii proprietari 2.221 de masini. Majoritatea dintre ele sunt vechi si foarte vechi, cumparate sau aduse din strainatate.

Fenomenul a luat amploare dupa eliminarea obligativitatii platii taxei de prima înmatriculare. Preturile mașinilor a scazut foarte mult, fiind din ce in ce mai accesibile. Astfel chiar și pentru câteva sute de euro poți avea un autoturism, totul depinde de pretențiile avute de noul proprietar. Așadar, numai anul trecut au fost inmatriculate in judetul Iasi 33.765 de mașini, cu 28.99 la sută mai mult comparativ cu anul 2016. Acestea au fost dosarele primite în vederea înmatriculării la serviciul Auto din Iași. În raportul pe anul trecut de la S.P.C.R.P.C.I.V. pe linie de înmatriculare, radiere și autorizare provizorie a autovehculelor rutiere aproape peste tot sunt creșteri.

“Pe linie de înmatriculare, radiere și autorizare provizorie a autovehiculelor rutiere, începând cu data de 1 februarie 2017, odată cu punerea în aplicare a Legii 1/2017 privind eliminarea unor taxe și tarife, prin scoaterea taxei de timbru de mediu s-a înregistrat un aflux ridicat de solicitări de înmatriculări prin procedura de achiziție auto importat uzat. În acest sector de activitate se constată că de la an la an volumul de muncă este tot mai ridicat, creșterea procentuală fiind cuprinsă între 11 și 15%. În ultimul an creșterea a fost de 30%, în condițiile în care din punct de vedere numeric schema de personal a fost subdimensionată. De exemplu, dosare primite în vederea înmatriculării în anul 2017 au fost de 33.765, cu o crestere fata de anul 2016 cu 28,99 procente. Însă am și o veste bună. În urma numeroaselor demersuri făcute de mine la nivel central, pot să spun că am reușit suplimentarea numărului de angajați la acest serviciu. Și chiar în această perioadă au loc concursuri pentru ocuparea a 7 posturi. Sperăm să putem deschide două noi ghișee iar înmatricularea vehiculelor să se desfășoare într-un mod normal și rezonabil pentru cetățeni.” a precizat prefectul județului Iași, Marian Șerbescu.

În ansamblu, activitățile desfășurate de lucrătorii CIEVR sunt sintetizate astfel:

2016 2017 Evoluție (%)
dosare primite în vederea înmatriculării 26.176 33.765 +28,99
dosare primite în vederea preschimbării 2.161 1.427 -33,96
dosare primite în vederea radierii 2.830 2.784 -1,62
dosare primite în vederea atribuirii de numere provizorii 22.338 19.481 -12,78
verificări auto Directiva 37 și Eucaris 143 182 +27,27
comunicări, informări BNI, IPJ – furturi auto 3 6 +100
plăci confecționate de Atelierul Iași 82.024 89.816 +9,49
sume încasate și predate la Serv. Financiar 2.350.190 2.610.750 +11,08

 

Efectele nu au intarzaiat sa apara. Strazile sunt din ce in ce mai aglomerate iar circulatia rutiera tot mai greoie, in timp ce service-urile auto sunt pline de masini care astepata sa fie reparate. Mai mult, parcarile publice au devenit neincapatoare iar cele cu plata nu au fost amenajate. Se dorește și în acest an ca administrația locală să identifice zonele cu parcări și numărul lor să fie stabilit ca mai apoi ele să fie amenajate cum se impune.

Amintim că timbrul de mediu sau vechea taxă auto a fost eliminat la 1 februarie 2017, odată cu intrarea în vigoare a legii care a eliminat 102 taxe nefiscale. Odată cu eliminarea timbrului de mediu, românii au profitat și au înmatriculat mașini pe bandă rulantă, unele dintre acestea având norma de poluare Euro 1, ceea ce înseamnă că sunt extrem de poluante. O înlocuire a timbrului de mediu ar putea avea loc în luna martie a acestui an, a declarat Graţiela Gavrilescu, ministrul Mediului, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate pentru aprobarea bugetului ministerului de resort pe acest an. Acestă nouă taxă ar putea opri înamtricularea “rablelor” care poluează.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Micii bucătari și actori de la grădiniță!

Micii bucătari și actori de la grădiniță! Mici dar cu talent! Copiii alături de cadrele didactice ne...

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare

Primăria caută pază pentru piețele agroalimentare Se caută servicii de pază pentru cele două piețe din Pașcani...

Arestată pentru evaziune fiscală

Arestată pentru evaziune fiscală  Politistii din Hirlau au actionat pentru depistarea si clarificarii situatiei persoanelor urmarite. În cadrul...

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI. Vezi ce amenzi s-au dat

ACŢIUNE ÎN TRAFIC LA PAŞCANI  La data de 15 martie a.c., în intervalul orar 15.00 – 19.00, poliţiştii...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI