11.5 C
Paşcani
joi, martie 28, 2024

Peste 2.000 de ieşeni suferă de insomnie

Specialiştii susţin că peste 2.000 de persoane au fost internate la „Socola” anul trecut, din cauza inseomniilor * cauza principală a acestei afecţiuni o constituie stresul suferit zi de zi.

Fiecare dintre noi a experimentat, probabil, măcar o dată în viaţă, o noapte de nesomn, în care s-a învârtit pe toate părţile fără să poată adormi. Este firesc să vă simţiţi obosiţi după o astfel de noapte. Însă, dacă mai multe seri la rând v-aţi chinuit să adormiţi şi nu aţi putut, aţi stat treji în toiul nopţii, aţi fost somnolenţi pe tot parcursul zilei, atunci vă confrunţi cu o tulburare de somn.

Deşi multe persoane întâmpină dificultăţi de adormire seara sau de menţinere a stării de somn până în zorii zilei, puţine sunt cele care apelează la ajutorul medicului psihiatru pentru un tratament adecvat. „Insomniile sunt motive foarte importante pentru prezentarea pacienţilor la doctor, estimându-se că reprezintă a treia cauză (30% – 50% din populaţie) care îi trimite pe oameni la medic, în special la medicul de familie, după cefalee şi stările gripale”, a declarat ieri dr. Andreea Nester, medic specialist psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iaşi.

Conform unui studiu realizat de University of Pennsylvania School of Medicine în 2018, „circa 25% dintre americani suferă de insomnie acută în fiecare an, iar dintre aceştia 75% ajung să sufere de insomnie cronică”.

Continuarea pe Evenimentul 

Alte articole