23.7 C
Paşcani
luni, august 15, 2022
Array

Noi reguli pentru obținerea permisului. Șoferii trebuie să aibă minim 11 clase absolvite

Noi reguli pentru viitori şoferi. Cine are mai puţin de 11 clase absolvite îşi poate lua gândul de la permisul auto. Într-o comunicare a Comisiei Europene pentru siguranţa circulaţiei, conducătorii auto trebuie să fi absolvit învăţământul minim obligatoriu.

Permisul de conducere auto nu va mai fi eliberat decât persoanelor care au absolvit la şcoală cel puţin 11 clase. Prin această restricţie Guvernul vrea să reducă la jumătate, în următorii 3 ani numărul de decese rezultate din accidentele rutiere. Măsură urmează să fie introdusă printr-un act normativ în actuala legislaţie rutieră.

Măsura face parte din obiectivele incluse într-o Comunicare a Comisiei Europene având ca titlul “Pentru un spaţiu european de siguranţă rutieră: orientări pentru politica de siguranţă rutieră 2011 – 2020”. Prin aceste obiective Comisia Europeană încurajează statele membre să contribuie la îmbunătăţirea siguranţei rutiere prin propriile strategii naţionale.

Printre măsurile prevăzute în document se află obligativitatea absolvirii învăţământului minim pentru obţinerea permisului de conducere, eliberarea unui dublicat a permisului de conducere având aceeaşi valabilitate administrativă cu documentul înlocuit – în cazul pierderii, furtului sau deteriorării actului original, reducerea perioadei de efectuare a verificărilor medicale după o anumită vârstă şi introducerea unor norme de îmbunătăţire continuă a abilităţilor şoferilor care nu sunt atestaţi pentru transporturi rutiere, persoanelor cu dizabilităţi şi varstanicilor.

Conform legii educaţiei, la noi în ţară învăţământul general obligatoriu este de 11 clase astfel: 5 ani învăţământ primar, inclusiv clasa pregătitoare, 4 ani învăţământ gimnazial şi primii doi ani din învăţământul liceal.

După ce va fi schimbată legislaţia, cine nu a terminat 11 clase nu va mai primi permisul de conducere. Prin această restricţie, Guvernul vrea să se asigure că şoferii au capacitatea intelectuală de a învaţa regulile de circulaţie şi de a analiza indicatoarele rutiere din trafic.

carnet

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow