9.9 C
Paşcani
duminică, martie 26, 2023

Perle Bacalaureat 2021. ”La Moara cu noroc, Ghiță n-a avut deloc noroc, s-a înfuriat pe nevasta lui, că l-a înșelat cu Lică, șeful porcilor, și a omorât-o scurt”

Examenul de Bacalaureat 2021 la Limba și literatura română le-a dat bătăi de cap unor candidați care, fie din cauza emoțiilor, fie din cauza unei pregătiri mai slabe, au întâmpinat ”probleme” de exprimare la subiectul trei, unde au avut de prezentat particularitățile unei nuvele studiate, la profilul real, iar la uman, un personaj din nuvelă.

Perlele de mai jos au ca subiect nuvela ”Moara cu noroc”, de Ioan Slavici și nuvela ”Alexandru Lapusneanul” de Costache Negruzzi. Iată câteva exemple de perle scrise de absolvenții de liceu în lucrările lor de la BAC 2021:

”Ana l-a iubit pe Ghiță, apoi și pe Lică, care era mai bogat, dar bărbatul ei gelos a băgat cuțitu-n ea, iar Lică nepăsător l-a ras pe hangiu fugind cu banii pe un cal găsit în șură”.

”Ghiță, Lică și Ana sunt niște personaje tragice care mor din vina lor. Autorul ne arată că așa se întâmplă dacă faci afaceri cu porci și alte animale”.

”La moara cu noroc, Ghiță n-a avut deloc noroc, s-a înfuriat pe nevasta lui, că l-a înșelat cu Lică, șeful porcilor, a omorât-o scurt, dar și Lică l-a lichidat cu paloșul”.

”Ghiță și Ana trăiau fericiți la cârciumă, cu o mamă bătrână și niște copii, dar Lică invidios le-a luat banii și le-a dat foc fugind la vale cu fulgerele ploii”.

”Lăpușneanu a omorât o dată 47 de boieri, dar voia să mai omoare doi, că încă nu se săturase de ucis”.

”Lăpușneanu era crud și ofticos, că avea pică pe unii oameni, le lua ochii, urechile și mâinile și le înfigea în poarta cetății”.

Sursa Observator

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow