More

  Pericol ascuns în „laptele şi cornul“ școlilor ieșene

  Array

  Tone de lapte ce ajunge la preşcolarii sau elevii din clasele primare şi gimnaziale sunt depozite în condiţii improprii, potrivit unui document oficial obţinut în exclusivitate de „Ziarul de Iaşi“. Documentul relevă că majoritatea şcolilor din judeţ nu sunt în regulă în ceea ce priveşte condiţiile de depozitare a laptelui şi cornului u probleme sunt inclusiv în municipiul Iaşi, la şcoli de renume. La şcolile de la sate situaţia e de-a dreptul dezastruoasă: unele primesc produsele lactate o dată pe săptămână şi le ţin în cancelarie, fără frigider. 320 de frigidere ar fi necesare celor peste 550 de şcoli din judeţ. „Credem că, până la finele lunii august 2016, toate şcolile vor achiziţiona frigiderele necesare“, promit reprezentanţii ISJ. Ce spune DSP, DSVSA, Consiliul Judeţean şi Prefectura despre situaţia depozitării alimentelor copiilor?

  Autorităţile ieşene încearcă în această perioadă să remedieze o situaţie ruşinoasă ce datează de mai mulţi ani, şi care a pus în pericol permanent sănătatea preşcolarilor şi a elevilor din clasele primare şi gimnaziale. Mai multe instituţii sunt angrenate în remedierea deficienţelor referitoare la modul în care alimentele ce le sunt împărţile copiilor din şcoli sunt depozitate. Un document intern remis primăriilor din tot judeţul, obţinut de „Ziarul de Iaşi“, scoate la iveală neregulile grave din majoritatea unităţilor de învăţământ. Foarte puţine din cele peste 550 de unităţi de învăţământ din judeţul Iaşi (cu sau fără personalitate juridică) sunt 100% în regulă în ceea ce priveşte modul în care depozitează laptele şi cornul ce sunt împărţite cu titlu gratuit preşcolarilor şi elevilor.

  Alimente depozitate pe holul şcolii sau pe scară

  Documentul obţinut de „Ziarul de Iaşi“ conţine situaţia detaliată a tuturor şcolilor din judeţ. Acesta conţine date despre frecvenţa cu care alimentele sunt împărţite, existenţa sau nu a spaţiilor special amenajate pentru depozitare, a spaţiilor dotate cu o sursă de apă pentru igienizare sau a frigiderelor. Cele mai mari nereguli sunt în mediul rural, acolo unde sunt situaţii în care laptele şi cornul sunt livrate o dată pe săptămână însă nu sunt depozitate într-un frigider ci în cancelarie sau chiar pe hol.

  73 dintre unităţile de învăţământ din judeţ nu au nici măcar un frigider, iar toate alimentele care sunt împărţite de reprezentanţii acestora elevilor sunt depozitate necorespunzător. Nereguli sunt însă şi la şcolile care deţin cel puţin un frigider însă care nu au capacitate suficientă pentru a păstra în condiţii normale toate alimentele. Potrivit documentului intern, pentru ca în judeţul nostru să fie respectate în totalitate condiţiile igienico-sanitare impuse de lege, ar fi nevoie de achiziţionarea a 320 de frigidere pentru toate cele peste 550 de şcoli. Frigidere insuficiente sunt inclusiv la şcoli de renume din oraş. La Colegiul „Costache Negruzzi“, de pildă, 590 de porţii sunt livrate zilnic. Unitatea nu deţine un spaţiu de depozitare prevăzut cu sifon în pardoseală (pentru ca spaţiul să poată fi igienizat) şi nu are nici frigider. Aici însă, din fericire, livrările se fac zilnic.

  Probleme grave pot apărea la şcolile unde livrările alimentelor sunt mai rare. Sunt unităţi, cum este, de exemplu, Şcoala primară Poiana cu Cetate, unde laptele şi cornul ajunge o dată pe săptămână, iar alimentele sunt ţinute în cancelarie. O situaţie similară este la Grădiniţa cu program normal Glodenii Gândului, unde laptele ajunge o dată pe săptămână fără ca unitatea să aibe măcar un frigider. La fel se întâmplă şi în cele două şcoli şi două grădiniţe din Todireşti sau la şcoala din Valea Seacă. Sunt şi şcoli la care alimentele ajung o dată la patru sau cinci zile şi care nu au frigider. Cele mai mari lipsuri sunt, de departe, în privinţa spaţiului de depozitare, care, teoretic, ar trebui să fie prevăzut cu sifon în pardosea pentru a putea fi igienizat. La acest capitol, doar 26 din cele 550 de şcoli sunt în parametri normali.

  Reacţia inspectoratului

  Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar au remis „Ziarului de Iaşi“ un răspuns în care au admis problemele referitoare la depozitarea alimentelor din şcolile ieşene. Aceştia au menţionat că instituţia a avut mai multe inspecţii în acest sens iar directorii au fost „informaţi şi atenţionaţi“, atât în scris cât şi verbal, să remedieze problemele. „Dincolo de aceste forme de colaborare, vă informăm că finanţarea unităţilor de învăţământ se face prin Consiliul Local/primăria comunităţii, iar achiziţionarea de frigidere pentru conservarea produselor este imposibilă fără o astfel de alocare a fondurilor. Mai mult decât atât, bugetul şcolii depinde şi de anvergura comunităţii locale – aspect datorită căruia unele şcoli din mediul rural mai întâmpină încă dificultăţi. În condiţiile modificării recente a legislaţiei – care permite abia acum achiziţionarea de mijloace fixe din care fac parte şi frigiderele – întrucât există la nivel judeţean o bună comunicare şi colaborare a instituţiilor implicate pentru derularea acestui program, credem că până la finele lunii august 2016, toate şcolile vor achiziţiona frigiderele necesare“, ne-a precizat ISJ Iaşi. Instituţia a mai arătat că alimentele din programul Cornul şi laptele ar trebuie, în mod normal, să fie livrate zilnic şi nu săptămânal, aşa cum se întâmplă în multe dintre şcolile din mediul rural.
  Continuarea pe Ziarul de Iasi

  Ce părere ai?

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  rca-ieftin.ro

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet