11.2 C
Paşcani
miercuri, octombrie 20, 2021

Pensiile parlamentarilor au fost desființate. Urmează să eliminăm și restul pensiilor speciale

Analiza sistemului de pensii din România arată cât de multe inechități există și mai ales cât de mari sunt diferențele privind valoarea pensiilor, în funcție de categoriile de beneficiari. Însăși denumirea de “pensii speciale” creează frustrări prin faptul că realizează o alocare disproporționată a drepturilor cuvenite în funcție de criterii subiective și nu în baza unei formule matematice care să respecte principiul contribuțiilor. În orice țară modernă, veniturile la pensie sunt raportate la procentul cu care s-a contribuit din banii primiți lunar sau anual sub formă de salariu dar și din valoarea banilor economisiți prin intermediul sistemelor de pensii private (cum ar fi pilonul III). Astfel, e normal ca o persoană ce a avut venituri mai mari să aibă o pensie mai mare pentru că fracția depusă lunar în cont însuma mai mulți bani adunați sub același procent de contribuție.

Cât de special trebuie să fii pentru a avea pensie suplimentară?

Depinde în primul rând dacă deții o funcție cu multă putere de decizie sau faci parte din grupul majoritar, cel care se bucură mai mult sau mai puțin de ce hotărâri iau persoanele care dețin controlul. Cu alte cuvinte, această poveste specială a început cu intenții bune dar apoi a fost adaptată și preluată rapid de către parlamentarii din acele vremuri, care au văzut o oportunitate, prin funcția lor și rolul legislativ.

Ce poate fi mai perfid decât să îți acorzi singur venituri de mii de lei la pensie în timp ce peste 90% dintre vârstnici aveau pensii de câteva sute de lei. Într-adevăr, PSD a revoluționat sistemul de pensii în 2006, în perioada în care a condus statul prin toate instituțiile cheie, de la președinție până la guvern și parlament. Au făcut asta doar pentru ei, pentru o mână de oameni care conduceau țara prin funcțiile lor și cărora le era frică de faptul că vor fi săraci când se vor pensiona. Același PSD care se lăuda la fiecare rundă de alegeri că vor mări salarii și pensii, dar uitau să spună că vor face asta doar pentru ei. Deloc surprinzător, această retorică încă produce efecte, ceea ce arată fragilitatea unei părți a cetățenilor și ușurința cu care pot fi amăgiți pe termen scurt.

Pentru a mări pensiile, trebuie să le desființăm sau să le diminuăm semnificativ pe cele speciale astfel încât să fie echilibrat raportul dintre remunerație și pensie. Coaliția care a format guvernul a început cu un gest simbolic: a eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor; adică ale acelei categorii care a inițiat acest sistem nedrept, pe vremea lui Adrian Năstase.

Eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor reprezintă un gest de normalitate și unul etic, care va permite o reformă esențială, legislativă a sistemului, astfel încât să reparăm nedreptățile create. Vom face asta prin proiectele depuse în Parlament și va fi un proces foarte bine documentat, trecut prin grupuri de lucruri, prin comisiile de specialitate și prin birourile permanente. Este un proces care necesită timp și care va genera un proiect de lege pentru desființarea pensiilor speciale ce va admis inclusiv de Curtea Constituțională, în pofida sesizărilor ce vor fi depuse de cei care își vor pierde pensiile speciale.

DE LA ACELAȘI AUTOR

Noi restricții în Pașcani în perioada 21 octombrie – 3 noiembrie. Vezi hotărârea dată de CJSU

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Iasi a emis hotararea prin care se impun noi restrictii in...

Toți elevii intră în vacanță pentru două săptămâni, începând de luni

Elevii vor intra în vacanță pentru două săptămâni, a anunțat, miercuri, președintele Klaus Iohannis. Astfel, toate școlile...

Deputatul PNL Sorin Năcuță: “Soluția Guvernului PNL pentru scăderea facturilor la electricitate și gaze: compensare, plafonare, amânare la plată”

Propunerea legislativă care are ca scop compensarea, plafonarea și amânarea la plată a facturilor va fi votată...

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova Târgu Frumos 

Focar de coronavirus la Liceul Special Moldova din orasul Târgu Frumos. Directia de Sanatate Publica Iasi a...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI