4.7 C
Paşcani
sâmbătă, decembrie 10, 2022
Array

Penalităţi de intarzaiere record la Primăria Paşcani. Tot mai multe societăţi intra în faliment, consilierii prudenţi în eşalonarea datoriilor

Una dintre cele mai importante probleme pentru municipiul Paşcani a fost readusa, întâmplător, în atenţia consilierilor locali, astăzi 30 iulie în cadrul şedinţei Comisiei Economice .

Este vorba despre faptul că tot mai multe societăţi comerciale, pana nu demult profitabile şi bune plătitoare de taxe şi impozite au ajuns, astăzi, să aibă datorii uriaşe inclusiv la bugetul local din cauza crizei economice. Subiectul a fost pus în discuţie odată cu analizarea unei cereri de eşalonare a unei datorii de 22.202 lei venită din partea societăţii Agifor Paşcani.

După îndelungi şi uneori lipsite de sens dezbateri comisia a avizat pozitiv cererea de eşalonare a datoriilor cu condiţia ca ele să fie achitate conform angajamentului. În caz contrar, aşa cum a explicat şefa serviciului, societatea urmează din nou, să fie executată silit .
Din contextul acestor dezbateri a reieşit faptul că tot mai multe firme din Paşcani inregistreaza datorii şi mai rău intra în insolventa şi faliment. Astfel în ultimii ani de zile s-au adunat taxe si impozite neîncasate în echivalent cu jumătate din bugetul Pascaniului pentru un an de zile. Cea mai mare parte din aceste datorii reprezintă penalităţile de întârziere în unele cazuri aberant de mari. Deşi este greu de crezut la Paşcani numeroase contracte de concesiune au prevăzute penalităţi de intarzaiere de 5% pe zi. Dezvăluirea făcută de şefa finanţelor i-a speriat pe consilierii locali şi au cerut modificarea legislaţiei locale.
Totodată reprezentantul serviciului local de finanţe a spus că aprobarea de esalonoari la plată a datoriilor către bugetul local ar fi o soluţie bună, atât pentru instituţie cât şi pentru societăţile comerciale aflate în dificultate. Un exemplu în acest sens este recentă hotărâre de eşalonare a datoriilor locuitorilor de la blocurile ANL. Numai în acest an incasarile din chirii au crescut cu câteva miliarde de lei vechi, motiv pentru care după primele 6 luni ale anului veniturile administratiei locale au crescut cu aproape 4 miliarde de lei vechi.
Întrebat de reporterii TV BIT primarul municipiului Paşcani a spus că la Paşcani sunt contracte care prevăd penalităţi şi mai mari, moştenite de la fostele administratii. Dumitru Pantazi a spus că la cererea beneficiarilor astfel de clauze ar trebui modificate conform prevederilor legale.
Orizont.info

Alte articole

Ședință pentru amenajarea unei piste pentru biciclete în Hârlău

Ședință extraordinară vineri, 9 decembrie, în Hârlău. Aleșii locali...

Tradiții mironiste de Crăciun

C.P. Două evenimente care anunță sosirea Crăciunului sunt în...

Spectacol umanitar la Mogoșești-Siret, pe 16 decembrie

Spectacol umanitar la Mogoșești-Siret, pe 16 decembrie, de la...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow