5 C
Paşcani
luni, octombrie 18, 2021

Pelerinii au început să vină la Iași cu două săptămâni înainte de sărbătoarea Sfintei Parascheva

Oameni din toate colțurile țării vin deja să se închine sfintei spun ei, să evite aglomerația, dar și posibile restricții care ar putea fi introduse în prejma datei de 14 octombrie.

Cu toate că Iașiul a depasit o incidență de 3.23 la mie, autoritățile spun că vor organiza pelerinajul în condiții de siguranță. În curtea Catedralei Mitropolitane din Iași, zeci de oameni stau în fiecare oră la rând și așteaptă să intre în biserica, să se închine la racla Sfintei Cuvioase Parascheva.

Luni au venit în grupuri organizate credincioși din Galați, Constanța, Ploiești, Bacău și Giurgiu.

Pelerinii spun că mai bine se închină cu 2 săptămâni mai devreme, decât să afle în preajma sărbătorii că accesul este permis doar celor cu domiciliu în Iași, așa cum s-a întâmplat anul trecut.

„Ne e frică că nu cumva acum de Cuvioasa Parascheva să primească numai din Iași cum a fost anul trecut. Nu vedeți că ăștia ne pun restricții?”, spune un pelerin.

„Se fac pelerinaje mai din timp să poată lumea să ajungă, să nu stea la îngrămădeală, să nu intrăm iar în carantină”, spune un alt pelerin.

Rândul de credincioși se întinde din curtea interioară până în biserică.

Potrivit Arhiepiscopiei Iașilor, încă nu s-au stabilit condițiile în care se vor desfășura pelerinajul și slujbele din ziua de Hram, 14 octombrie.

Prefectura și Jandarmeria vor purta, marți, discuții privind asigurarea ordinii în timpul evenimentului. Iar preoți și numeroși voluntari vor fi implicați în organizare.

„Nu s-au stabilit scenariile în care vom opta pentru organizarea hramului. Ne referim la distanțare la purtarea măștii, la dezinfectați. Foarte mulți volunatri vor ajuta la organizarea hramului”, a transmis Lucian Apopei, directorul de comunicare al Arhiepiscopiei Iașilor.

„Purtați masca inclusiv în spații deschise și aglomerate. În caz contrar, dacă veți ajunge la spital, s-ar putea să nu avem cu ce să va tratăm”, a declarat Vasile Cepoi, director DSP Iași.

„Din punctul nostru de vedere, al Prefecturii, suntem capabili să asigurăm măsuri de ordine publică”, a spus Marian Grigoraș, prefectul Județului Iași.

Sursa Stirea de Iasi

DE LA ACELAȘI AUTOR

Fara apa la robinet pana luni, din cauza unei avarii la o conducta

INFORMARE APAVITAL: "În vederea remedierii unei avarii apărută la o conductă, ApaVital se află în neplăcuta situaţie de...

Avarie la aducțiunea pentru apa. Furnizarea a fost întreruptă in Pașcani si suburbiile Lunca, Bosteni si Sodomeni

"În vederea remedierii unei avarii apărută la o conductă, ApaVital se află în neplăcuta situaţie de a...

Cum să stai mai puțin timp pe rețelele sociale: s-ar putea să fii dependent de dopamină digitală

Multe persoane își fac griji cu privire la timpul pe care îl alocă zilnic rețelelor sociale. În...

Ce riști dacă ești prins cu certificat verde fals! Fapta penală pentru care ești acuzat

A devenit o modă ca românii nevaccinați să încerce să fenteze legea. Astfel, mai multe persoane au...

METEO

ALTE ȘTIRI

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Să fim oameni, nu roboți!

Uitați-vă cu atenție în jurul vostru! În fiecare scară de bloc, pe orice stradă din suburbii este...

PULSUL ZILEI