18.7 C
Paşcani
joi, august 11, 2022
Array

“Pe urmele eroilor” – comemorare și depuneri de coroane la Deleni

Eveniment militar de amploare la Deleni. Ieri, sute de persoane de la generali, ofiţeri, preoţi militari, reprezentanţi ai administraţiilor locale din judeţele Iaşi şi Buzău, din cadrul Primăriei Deleni şi localnici au participat la comemorarea militarilor căzuţi pe câmpul de luptă şi îngropaţi în cimitirul eroilor din Maxut.

Cimitirul eroilor din Maxut, Deleni a devenit ieri, 20 octombrie neîncăpător pentru sute de oameni ce au adus un omogiu soldaţilor care şi-au pierdut viaţa în urmă cu 100 ani pe acele meleaguri. Evenimentul a început, în jurul orei 13.00 cu slujba oficiată de un sobor de preoţi de la protopopiatul Hîrlău care s-a rugat pentru odihna eroilor neamului.

Rând pe rând, oficialităţile prezente au ţinut scurte alocuţiuni prin care au reamintim luptele din primul Război Mondial, jertfa soldaţilor şi ofiţerilor căzuţi pe câmpul de lupta pentru ca astăzi România să fie o ţară liberă.

Viceprimarul din Deleni, Maria Scârțu le-a vorbit celor prezenţi despre suferinţa celor aproximativ 1.400 soldaţi care şi-au pierdut viaţa pe câmpul de luptă din comună, departe de familie şi răpuşi de febra tifoidă, o boală care a făcut ravagii în rândul luptătorilor.

O elevă din localitate, îmbrăcată în costum popular a recitat o emoţionantă poezie, găsită chiar în raniță unui soldat care şi-a pierdut viaţa pe câmpul de luptă. În versuri era transpusă suferinţa luptătorilor dar şi dorul lor de casă sau idealurile pentru care au luptat.

Spre sfârşitul evenimentului, fanfara militară a intonat imnul eroilor, iar cei prezenţi au depus coroane de flori.

Ceremonia de comemorare s-a încheiat cu focuri de armă, iar zeci de soldaţi în uniformă au defilat toţi în aceeaşi mişcare, toţi în acelaşi ritm.

Evenimentul a fost organizat de Fundaţia Mareşal “Alexandru Avernesc”, Divizia 2 Infanterie în parteneriat cu administraţia locală din Deleni.

Reamintim că pe 27 august a.c. s-au împlinit 100 ani de la intrarea României în primul Rabzoi Mondial. La nivel naţional au fost organizate evenimente de comemorare a celor aproximativ 800.000 de militari şi civili români şi-a pierdut viaţa în conflict.

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

SONDAJ DE OPINIE PENTRU DEZVOLTAREA PAȘCANIULUI

  Pășcănenii sunt invitați sa participe la un sondaj de...

INVITATIE LA FESTIVALUL FAMILIEI

Comunicat: INIMO – Dăruieşte şi schimbă cu adevărat viitorul...

Pascaniul deține doar 3,57% din puterea economica a județului

Pascaniul, al doilea municipiu din Iași deține doar 3,57%...

Farmaciile unde se găsesc pastilele de iodura de potasiu

Ministerului Sănătății a publicat lista farmaciilor unde persoanele cu...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow