17.4 C
Paşcani
vineri, august 12, 2022
Array

Paza in scoli: Proiectul a fost plagiat, hotararea initiala nu a fost aplicata. Scolile primesc bani de la Primarie, directorii ar fi de vina pentru ca parintii sunt pusi la plată

O nouă temă de dezbatere publică ia amploare la Paşcani. Este vorba despre plata gardienilor din unităţile de învăţământ, făcută în momentul de faţă din banii adunaţi prin intermediul asociaţiilor de părinţi. În acest context consilierii locali PNL au iniţiat un proiect de hotărâre prin care plată să fie făcută de administraţia locală şi au convocat o şedinţă extraordinară, vineri de la ora 12.00.
Liberalii motivează că Primăria ar trebui să asigure paza şcolilor iar serviciile să fie achitate de la bugetul local, nu din buzunarul părinţilor.
Iniţiativa este susţinută şi de Consiliul Şcolar al Elevilor. Liceenii au intervenit, la solicitarea liberalilor, cu un apel public către aleşii locali de a vota proiectul propus de opoziţie prin care plata serviciilor de pază să fie asumată de administratia locală. Ei au invocat prevederi din Constituţie dar şi din Legea Învăţământului care arată că învăţământul de stat ar trebui să fie gratuit.
Proiectul prevede că începând cu 1 ianuarie 2017 să fie instituit serviciul de pază în toate unităţile de învăţământ preuniversitar din Paşcani prin intermediul camerelor de supraveghere, a personalului de pază angajat dar şi a unor agenţi specializaţi pe baza unor contracte de prestări servicii, însă unele dintre obiective sunt deja rezolvate. Aproape în fiecare şcolă sunt montate camere de supraveghere şi sunt angajaţi paznici. În schimb pentru plata pazei suplimentare, prin intermediul asociaţiilor de părinţi, fiecare elev ar trebui să plătească de la 5 la 9 lei pe lună, în funcţie de şcoală, pentru gardianul care patrulează pe holuri. Pentru achitarea acestui serviciu, părerile consilierilor sunt împărţite. Liberalii considera că nota de plată trebuie plătită, suplimentar, de la bugetul local iar cei din PSD din bugetele şcolilor iar responsabilitatea ar aparţine directorilor nu aleşilor locali.
Şi reprezentanţii Primăriei susţin aceeaşi variantă. Viceprimarul municipiului spune că administratia locală nu poate încheia şi achita contractele de pază şi că unităţile de învăţământ primesc bani suficienţi prin finanţarea de bază şi cea complementara de la bugetul local. Din aceste sume ar putea fi achitat şi serviciul suplimentar de pază, iar alocatiile ar putea fi majorate, la cerere, susţine edilul municipiului.
Proiectul propus spre dezbatere de liberali are şi altfel de probleme. Conţinutul a fost copiat, aproape în totalitate, de la Primăria Municipiului Ploieşti ( vezi mai jos documentele comparative).  Astfel, iniţiatorii au plagiat o hotărâre schimbând doar denumirea şi câteva cuvinte. Nici măcar expunerea de motive nu este autentică, aproape toate argumentele folosite fiind ale consilierilor de la Ploieşti, nu ale celor din Paşcani. Problema este că nici hotărârea care i-a inspirat pe liberalii păşcăneni nu a fost pusă în practică, niciodată, pe motiv că prevederile nu ar fi fost legale. În momentul de faţă la Ploieşti plata serviciului suplimentar de pază se face tot prin intermediul asociaţiilor de părinţi. La fel se întâmplă în tot judeţul Iaşi dar şi în majoritatea localităţilor din ţară. Iniţiatorul proiectului plagiat este consilierul Andrei Raznic. El susţine că este primul său proiect important, la care ţine foarte mult. Contactat telefonic, el nu a putut să explice de ce a fost nevoie să copie, aproape integral, iniţiativa consilierilor de la Ploieşti, fără măcar să se intereseze dacă a fost sau nu pusă în practică.

raznic
Menţionăm că toate şcolile din Paşcani se confruntă cu un deficit de paznici. Mai mult, pentru că sunt pe statul de plată unităţile de învăţământ ar avea dificultăţi în a angaja cheltuieli suplimentare pentru efectuarea aceluiaşi serviciu iar organigramele sunt blocate. Până în prezent, Inspectoratul Şcolar Iaşi nu a clarificat această situaţie.

Proiect Plagiat Paza Scoli by orizontul pascani on Scribd

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow