2.4 C
Paşcani
marți, decembrie 6, 2022
Array

Patru sateliţi vor urmări deszăpezirea drumurilor din judeţ

Montarea unui sistem GPS pe utilajele de deszăpezire va permite administraţiei judeţene să monitorizeze în timp real această activitate. Două asocieri de firme au depus oferte pentru a asigura deszăpezirea drumurilor pe următorii trei ani
Activitatea de deszăpezire a drumurilor judeţene va fi monitorizată online. Direcţia Judeţeană de Administrare a Drumurilor şi Podurilor (DJADP) vrea să achiziţioneze un sistem GPS pentru supravegherea fiecărui utilaj care va fi folosit pentru înlăturarea zăpezilor. Sistemul ajunge la aproape 93.000 lei, iar specialiştii DJADP vor putea monitoriza toate cele 40 de utilaje care vor fi în teren. „Investiţia este minimă, iar beneficiile sunt multiple. Printr-un astfel de sistem vom ştii în orice secundă unde se află un utilaj”, a declarat ieri directorul DJADP, Daniel Minciună. Pentru întreţinerea drumurilor judeţene pe timp de iarnă, DJADP va încheia un acord pe trei ani. „Ofertele au fost deschise acum câteva zile. La licitaţie s-au prezentat două asocieri, Eky Sam – Enviro Construct şi Ted Construct – Asiri International. Ofertele vor fi analizate şi, cel mai probabil, în luna octombrie va fi desemnat un câştigător”, a completat Minciună. Valoarea estimată a contractului ajunge la peste 16 milioane lei.

Fonduri pentru drumurile afectate de precipitaţii

Banii necesari pentru achiziţionarea sistemului GPS vor fi aprobaţi de plenul Consiliului Judeţean (CJ) în şedinţa ordinară de astăzi. Aleşii judeţeni vor decide şi alocarea altor fonduri pentru DJADP pentru lucrări de reabilitare a infrastructurii rutiere. Aproape 1,2 milioane lei vor fi utilizate de direcţie pentru a finanţa lucrări de reparaţii la două tronsoane de drumuri (Bohotin – Grozeşti şi Coarnele Caprei – Focuri) şi pentru refacerea a două poduri afectate de precipitaţii din perioada mai – iulie 2013. Potrivit unui raport întocmit de autorităţile de resort, valoarea maximă cumulată de precipitaţii a fost de 297,9 l/mp în mediul urban (Iaşi) şi 81,8 l/mp (Satu Nou). O altă investiţie prevede lucrări în continuare la refacerea a 7 km de drum pe ruta Dolheşti – Ciorteşti – Coropceni. Valoarea acesteia se ridică la peste un milion lei, iar plenul CJ va aproba un credit de angajament pentru anul 2014. Programul de lucrări la drumuri şi poduri pe anul în curs ajunge la 12,2 milioane lei. (Alex Andrei)

Fiecare utilaj folosit pentru deszăpezirea drumurilor judeţene va fi monitorizat printr-un sistem GPS, astfel că Direcţia de Drumuri va deconta activitatea în baza unor indicatori reali. Anii trecuţi, direcţia apela la acţiuni de control în teren pentru a verifica raportările firmelor desemnate cu deszăpezirea drumurilor.

Sursa Evenimentul

Alte articole

Zilele Școlii Speciale Pașcani – spectacol de Sfântul Nicolae

Școala Gimnazială Specială din municipiul Pașcani a îmbrăcat straie...

Corala Protopopiatului Pașcani colindă la Târgu Frumos și Pașcani

Corala „Învierea" a Protopopiatului Pașcani începe seria de manifestări...

Detalierea ingredientelor din meniurile restaurantelor, amânată până la data de 15 martie 2023

Detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor a fost amânată până...

VIVA MAGENTA, culoarea anului 2023

Culoarea anului 2023 este Viva Magenta! Institutul Pantone a...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow