11.4 C
Paşcani
luni, octombrie 3, 2022
Array

Patronul Remar-ului, trimis în judecată pentru evaziune fiscală

- Advertisement -

Omul de afaceri Gruia Stoica a fost trimis în judecată de DIICOT pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală și spălare de bani, prin diminuarea ilegală a bazei de impozitare a companiei Transbordare Vagoane Marfă CFR- TVM Iași, preluată de la CFR Marfă de firma sa Grup Feroviar Român (GFR).
În același dosar au fost trimiși în judecată Vasile Didilă (fratele lui Gruia Stoica) și Vasile Răducan.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, în cursul anului 2003, Vasile Didilă, în calitate de președinte al Consiliului de Administrație al SC Grup Feroviar Român SA a semnat un contract de vânzare-cumpărare de acțiuni prin care a fost preluată SC Transbordare Vagoane Marfă CFR—TVM Iași.

Preluarea s-a efectuat prin achiziționarea întregului portofoliu de acțiuni de la Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă — CFR Marfă SA.

De asemenea, procurorii au reținut că, în perioada 2003-2005, Gruia Stoica, Vasile Didilă și Vasile Răducan, bazându-se pe relația de rudenie și încredere reciprocă, au constituit un grup infracțional organizat în scopul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani, elaborând un plan prin care să diminueze baza impozabilă GFR și GFR—TVM Iași, în scopul prejudicierii bugetului de stat, după care să ruleze mai multe sume de bani prin conturile bancare, astfel încât să creeze o aparență de legalitate a circuitelor comerciale fictive concepute și apoi să readucă sumele de bani folosite înapoi în conturile Grup Feroviar Român.

După achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni al SC Transbordare Vagoane Marfă CFR—TVM Iași, cei trei inculpați au schimbat conducerea societății impunând propriile reguli.

Ulterior, Gruia Stoica, Vasile Didilă și Vasile Răducan au introdus această societate într-un circuit financiar fictiv, alături de Grup Feroviar Român SA, Grampet SA și SC Rapid Com SRL, în scopul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor astfel obținuți.

Circuitul financiar a vizat săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală prin intermediul Grup Feroviar Român SA, urmare a înregistrării unui contract fictiv de subînchiriere vagoane de la SC Rapid Com SRL, precum și prin intermediul GFR — TVM Iași SA, urmare a înregistrării unui contract fictiv de consultanță.

Prejudiciul total adus bugetului de stat este de 8.871.394 lei.
Continuare pe Agerpres.ro

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow