22.9 C
Paşcani
joi, august 5, 2021
22.9 C
Paşcani
joi, august 5, 2021

Pascaniul va primi abia de la anul redeventa majorata la apa si canalizare

Municipiul Pascani va primi abia de anul viitor mai multi bani pentru folosinta retelelor de apa si canalizare, de la operatorul regional. Este vorba de redeventa in cuantum de cca 1,9 milioane de lei pe an, exact cat rata pe care municipalitatea o are de rambursat in urma contractarii unui credit de la Banca Europeana de Investitii, pentru modernizarea aductiunii de apa si a statiei de epurare.

Pana acum ApaVital a achitat doar sumele incasate de la consumatorii pascaneni pentru redeventa la apa, aproape jumatate din rata anuala, diferenta fiind suportata de la bugetul local. `Situatia s-a schimbat dupa ce judecatorii au admis cererea Primariei Pascani printr-o hotarare ramasa definitiva.

Acum se asteapta clarificari din partea asociatiei judetene de apa si canalizare, singura care poate modifica prevederile contractului de delegare.
In momentul de fata ARSACIS nu are presedinte, iar dupa alegerile locale urmeaza sa fie facute alte nominalizari in Consiliul de Administratie de catre Consilile Locale ale localitatilor componente.

Apoi actul aditional trebuie sa fie aprobat de toate unitatile administrativ – teritoriale, proceduri care dureaza cateva luni de zile. De asemenea este posibil ca unele comune sau orase din judet sa nu fie de acord, avand in vedere ca plata pentru Pascani va fi facuta si din banii incasati de la alte localitati, sume care urmau sa fie folosite pentru investitii.

ApaVita a precizat prin intermediul unui comunicat de presa ca a facut demersurile necesare pentru rezolvarea acestor probleme, asa incat sa poata achita revedenta solicitata de Primaria Pascani.
„Pe parcursul lunii septembrie a avut loc o ședință de lucru între reprezentanții APAVITAL și cei ai ARSACIS, unde s-a convenit asupra modalităţii de punere în aplicare a Deciziei civile, ce urmează să fie supusă votului membrilor ARSACIS după o prealabilă solicitare către UAT Pașcani de furnizare a copiilor de pe Contractul de împrumut și de pe anexa cuprinzând Graficul de rambursare a creditului.
Pe data de 24 septembrie 2020, cele două documente enumerate la punctul anterior au fost transmise de Primăria Paşcani către ARSACIS şi remise de aceasta către APAVITAL astfel încât, în baza acestora, să se poată demara procesul de elaborare a proiectului de act adițional care face obiectul deciziei judecătorești sus-menționate, document care va fi supus analizei, discuției și aprobării UAT-urilor membre ale ARSACIS, conform procedurilor legale și statutare” se arata in comunicat.

Mentionam ca Pascaniul va incasa redeventa majorata din momentul modificarii contractului de delegare pana in septembrie 2026 cand va fi achitata ultima rata pentru creditul lasat in urma de fostul operator local de apa si canalizare.

Ce părere ai?

Meteo

Paşcani
nori împrăștiați
22.9 ° C
27.2 °
18.7 °
41 %
5.4kmh
46 %
joi
23 °
vin
30 °
sâm
28 °
Dum
32 °
lun
33 °

INFOBIT - STIRILE ZILEI

OPINII

Un sistem putred, in care omul nu conteaza!

Urmăresc cu uimire șirul evenimentelor privitoare la copiii obligați să meargă pe jos, printre mașini, câțiva km zilnic, până la locația provizorie, după ce...

Politica si cadourile pentru copii

Festivitatile programate la Pascani pentru Ziua Nationala a Romaniei sunt blocate. Daca vineri nu se va intampla o minune, pe 1 Decembrie nu vor mai...

Administratie si politica, fara suflet

PSD Pașcani a uitat să facă politică în cei 8 ani de zile cât a fost la putere.  S-a văzut și la ședința în...

PULSUL ZILEI