14.1 C
Paşcani
duminică, mai 22, 2022

Pașcaniul va avea un nou protopop. Postolachi s-a retras după 31 de ani de activitate – FOTO

Municipiul Pascani are un nou protopop. Este vorba despre preotul, Gheorghe Muraru, in varsta de 40 de ani – paroh in localitatea Pietrisurile-Costesti. Decizia a fost luata joi, 20 ianuarie, intr-o sedinta a preotilor din protopopiat, la care a participat si IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Drept recunoștință pentru rezultatele meritorii pe patru planuri – familie, parohie, protopopiat și construcția catedralei – IPS Părinte Mitropolit Teofan i-a acordat părintelui Pavel Postolachi distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei pentru clerici”. De asemenea, Elena-Silvia Postolachi, soția părintelui, a primit distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei pentru mireni”, informeaza Doxologia.

Schimbarea a venit dupa ce preotul Pavel Postolachi, cel care a detinut aceasta functie vreme de  31 de ani, a decis sa se retraga din functie, motivand ca vrea sa se ocupe mai mult de Catedrala Pogorarea Sfantului Duh din centrul orasului. Dupa numire, cei doi preoti, actualul si fostul protopop, au dat declaratii presei.

Parintele, Pavel Postolachi,  a precizat ca prin decizia de a se retrage, pe care a luat prin sfatuirea cu mitropolitul Teofan, nu a facut un pas inapoi, ci unul alaturi de ceilalti preoti din protopopiat.

El considera ca una dintre cele mai mari rascruci din viata lui a fost atunci cand a devenit preot, in urma cu 39 de ani, dar si cand a fost confirmat si numit de Patriarhul Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei, in 1991, protopop al Pascaniului.

Postolachi spune ca a primit cu bucurie aceasta veste, care aduce totodata o noutate si pentru pascaneni. El va ramane sa slujeasca ca preot paroh la catedrala, care va deveni o noua parohie in Pascani.

El a precizat ca isi doreste sa termine lucrarile la catedrala si sa sfinteasca lacasul de cult, cu doua altare, cat mai repede cu putinta.

Printr-o strangere de mana si cuvinte frumoase, a predat stafeta, simbolic, catre noul protopop, care a fost ales de IPS Teofan si votat de preotii din protopopiat. Criteriile care au stat la baza alegerii ar fi fost activitatea pastoral-misionar, edilitar-gospodareasca, mediile din invatamantul teologic si familia numeroasa.

Parintele, Gheorghe Muraru, s-a nascut si a copilarit in comuna Vanatori, a urmat cursurile Facultăţii de Teologie „Dumitru Stăniloaie”din Iaşi, este casatorit si are cinci copii.

De 17 ani, slujeste in Parohia Pietrişurile din comuna Costesti, de care spune ca se desparte cu regret. El va intra in functie de la inceputul lunii februarie si va veni ca preot paroh in Pascani.

De precizat este faptul ca in Protopopiatul Pascani slujesc peste 100 de preoti in sate si cele doua orase componente: municipiul Pascani si Targu Frumos.

sursa foto DOXOLOGIA

 

 

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Amenzile pentru cruzimea faţă de animale, triple

Amenzile pentru cazurile de cruzime faţă de animale, triple...

ANALIZĂ LA RECE – Impozit progresiv versus cotă fixă. Explicațiile unui cunoscut analist economic ieşean

Discuţiile de pe holurile Palatului Parlamentului privind introducerea impozitării...

O ucraineancă s-a răsturnat cu masina la Strunga

O soferiță din Ucraina care conducea un autoturism Honda...Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow