16.1 C
Paşcani
sâmbătă, iunie 3, 2023
Array

Pascaniul va avea o monografie CFR. Cand va fi lansata

Municipiul Paşcani va avea o monografie despre istoria atelierelor CFR, a Gării şi a Depoului. Cartea va apărea sub semnătură lui Radu Bellu, ceferist care şi-a petrecut o tremie din viaţă în tren – aşa cum a mărturisit într-un interviu şi care a scris peste 57 de cărţi despre istoria Căilor Ferate.
“Volumul este aproape finalizat şi urmează să intre în tipografie într-un tiraj de cel puţin 500 de exemplare şi va fi lansat la Paşcani la începutul lunii decembrie, la împlinirea a 148 de ani de la înfiinţarea Gării CFR şi a atelierelor de la Paşcani. În paginile cărţii veţi găsi fotografii şi texte despre trecutul nostru ceferist” a spus pentru BIT TV, Radu Movileanu, şeful gării Paşcani.

Iniţiativa aparţine Asociaţiei, Clubul Feroviar Paşcani” prin strădania lui Romica Bârsan. Tot asociaţia suporta şi cheltuielile pentru tipărirea monografiei, din cotizaţiile strânse de la ceferişti.
Odată cu lansarea cărţii va fi ianugurat şi parcul ceferist din spatele Gării. Acolo vor fi amplasate două locomotive vechi, cu abur.
„Ele au fost aduse şi pregătite pentru a fi expuse iar acum sunt vopsite. Vor fi puse una în spatele celeilalte, în formă de V, în interiorul unui parc care va fi amenajat în spatele Gării. Ştiu că sunt discuţii în legătură cu chioşcurile de acolo dar noi am oferit alternative pentru mutarea afacerilor chiar în interiorul Gării, unde mai sunt şi alte magazine. De asemenea dorim să scoatem la vedere şi placa comemorativa în memoria muncitorilor ceferişti care au eliberat ţăranilor închişi în vagoane, la răscoală din 1907… „ a mai spus şeful gării din Paşcani.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow