11.5 C
Paşcani
joi, martie 28, 2024

Pascaniul risca să rămână, din nou, fără investiţii europene în apă şi canalizare

Municipiul Paşcani risca să rămână, din nou, fără finanţări dIn fonduri europene pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare, aşa cum s-a întâmplat în anul 2009. Dacă municipalitatea nu va aproba planul tarifar propus de operatorul ApaVital prin care sunt prevăzute majorări de preţ la apă şi canalizare, Pascaniul ar urma va fi scos din proiectul de investiţii şi să piardă cele 25 milioane de euro prevăzute. Precizarea a fost făcută de Gheorghe Vlasie, comunicatorul societăţii. Măsură a fost discutată de membrii asociaţiei ARSACIS şi ar urma să fie aplicată localităţilor unde sunt astfel de probleme, pentru a nu întârzia investiţiile în celelalte comune şi oraşe din judeţ.

Proiectul în valoare de peste jumătate de miliard de euro, inclus TVA va fi implementat în următorii cinci ani de zile. Vor fi 13 contracte pentru 47 de oraşe şi comune din judeţ. Până în prezent studiul de Fezabilitate şi Indicatorii tehnico- economici au fost aprobate doar de câteva localităţi localităţi printre care şi municipiul Paşcani, iar până la sfârşitul lunii urmează să fi obţinute toate aprobările.

Opoziţia din cadrul Consiliului Local Paşcani a anunţat că nu va aproba planul tarifar propus de ApaVital şi că Pascaniul ar trebui să aibă un preţ separat la apă şi canalizare, mai mic decât preţul unic aprobat de ARSACIS dar să rămână în acelaşi timp în asociaţie pentru a putea beneficia de investiţii.

În replică reprezentantul societăţii a explicat că acesta propunere contravine prevederilor legale şi că finanţările europene pentru apă şi canalizare sunt date pe principiul, o singură asociaţie, un singur operator, un preţ unic,  pentru toţi beneficiarii din regiune
De asemenea comunicatorul ApaVital a spus că în preţul apei încasat de la consumatori este prevăzută deja o componentă pentru investiţii şi dezvoltare, de 0,32 lei pentru fiecare mc de apă. Banii strânşi sunt cheltuiti în fiecare an, pentru investiţii. Tot pentru înlocuirea şi extinderea conductelor sunt alocate din preţul apei următoarele sume: 0,42 lei cota de amortizare, 0,40 lei redevenţa şi 0,05 lei cota de profit, pentru fiecare mc de apă, în total 1,19 lei din preţul actual al apei – 7,11 lei.

Precizările au fost făcute în contextul în care consilierul Marius Pintilie a spus în cadrul unei emisiuni că ar fi necesară o astfel de cheltuială, adăugată la preţul apei dar în raport cu nevoile de investiţii ale Pascaniului nu cele din întregul judeţ. Gheorghe Vlasie a mai spus că pierderile de apă pe reţelele din Paşcani, au scăzut cu 11% în urma investiţiilor făcute de companie în ultimii ani de zile.

Menţionăm că planul tarifar cu noile preţuri la apă şi canalizare ar urma să fie supus aprobării Consiliului Local în şedinţa din acesta lună. PSD şi PMP au majoritatea necesară pentru că proiectul să treacă dar rămâne de văzut dacă vor fi suficiente voturi în contextul în care opozitia a anunţat că va vota împotrivă.

Conform documentului în toate localităţile din judeţ preţurile la apă şi canalizarea ar urma să fie majorate după cum urmează: 8,05 lei de la 1 iulie 2020, 8,29 lei de la 1 ianuarie 2021, 9,29 lei din anul 2022, 10,9 lei din anul 2023 şi 11, 05 lei din anul 2024. Până în anul 2048, perioada planului tarifar preţul ar urma să ajungă la 14, 39 lei/mc de apă şi servicii de canalizare.
Reprezentanţii ApaVital au precizat că noul plan tarifar este obligatoriu pentru a putea se trece la următoarea etapă şi anume începerea licitaţiilor şi semnarea contractului de finantare. Prin acest mecanism se asigura rambursarea creditului luat de operator pentru cofinanţarea investiţiei cu 6% din valoarea proiectului dar şi pentru înlocuirea conductelor după uzarea lor.
Menţionăm că din cei peste 500 milioane de euro, 80 % este finanţare nerambursabilă din fonduri comunitare, 12% din fonduri guvernamentale, 6 % Apavital şi doar 2 % din bugetele locale.

Alte articole