More

  Pascaniul obligat să adere la ARSACIS dacă vrea bani pentru investiţii

  Array

  Municipiul Paşcani nu are nici o şansă să obţină finanţări europene pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canal din oraş dar mai ales din cele 5 suburbii. Acesta este concluzia cu care edilul păşcănean s-a întors ieri de la Bucureşti după o discuţie cu reprezentanţii Ministerului Mediului.

  Înainte de a lua o decizie cu privire la aderarea Pascaniului la ARSACIS şi cedarea serviciilor de apă şi canal în favoarea operatorului ieşean primarul Dumitru Pantazi a încercat să se lămurească dacă fondurile de mediu din care operatorul ieşean promite că va face investiţi de cca 25 mil de euro la Paşcani, nu pot fi accesate şi de administratia locală. Răspunsul reprezentanţilor Guvernului a fost tranşant şi anume că, astfel de finanţări sunt acordate pentru dezvoltarea regiunilor nu a localităţilor mici.

  Altfel spus, banii europeni pentru dezvoltarea retelelor de apă şi canalizare pot fi accesaţi doar de asociaţiile regionale, special înfiinţate în acest sens, în cazul de faţă de ARSACIS. O altă problemă ar fi ca Prest Serv Apa Paşcani nu ar avea resursele financiare şi experienţa necesare pentru derularea unui proiect de o asemenea amploare, iar asta o demonstrează faptul că din împrumutul BEI de cca 4 mil de euro, cu mare greutate, au fost plătite până acum doar 2 rate.

  În acest context Primăria Paşcani se pregăteşte să ia o decizie finală în legătură cu invitaţia de a adera la ARSACIS. Edilul păşcănean spune că cel târziu săptămâna viitoare ar urma să fie organizată o şedinţă extraordinară pentru a supune aprobării acesta problemă.

  Până atunci ar urma să aibă loc o nouă intalnire cu directorii de la Apă Vital Iaşi pentru a lămuri modul cum urmează să fie transferate activele şi salariaţii precum şi cine va prelua sarcina achitării împrumutului BEI de la societatea de apă şi canal din Paşcani.
  Orizont.info

  Ce părere ai?

  Related Articles

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI

  Nu esti conectat la internet