25.2 C
Paşcani
vineri, iulie 1, 2022
Array

Pascaniul obligat să adere la ARSACIS dacă vrea bani pentru investiţii

Municipiul Paşcani nu are nici o şansă să obţină finanţări europene pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canal din oraş dar mai ales din cele 5 suburbii. Acesta este concluzia cu care edilul păşcănean s-a întors ieri de la Bucureşti după o discuţie cu reprezentanţii Ministerului Mediului.

Înainte de a lua o decizie cu privire la aderarea Pascaniului la ARSACIS şi cedarea serviciilor de apă şi canal în favoarea operatorului ieşean primarul Dumitru Pantazi a încercat să se lămurească dacă fondurile de mediu din care operatorul ieşean promite că va face investiţi de cca 25 mil de euro la Paşcani, nu pot fi accesate şi de administratia locală. Răspunsul reprezentanţilor Guvernului a fost tranşant şi anume că, astfel de finanţări sunt acordate pentru dezvoltarea regiunilor nu a localităţilor mici.

Altfel spus, banii europeni pentru dezvoltarea retelelor de apă şi canalizare pot fi accesaţi doar de asociaţiile regionale, special înfiinţate în acest sens, în cazul de faţă de ARSACIS. O altă problemă ar fi ca Prest Serv Apa Paşcani nu ar avea resursele financiare şi experienţa necesare pentru derularea unui proiect de o asemenea amploare, iar asta o demonstrează faptul că din împrumutul BEI de cca 4 mil de euro, cu mare greutate, au fost plătite până acum doar 2 rate.

În acest context Primăria Paşcani se pregăteşte să ia o decizie finală în legătură cu invitaţia de a adera la ARSACIS. Edilul păşcănean spune că cel târziu săptămâna viitoare ar urma să fie organizată o şedinţă extraordinară pentru a supune aprobării acesta problemă.

Până atunci ar urma să aibă loc o nouă intalnire cu directorii de la Apă Vital Iaşi pentru a lămuri modul cum urmează să fie transferate activele şi salariaţii precum şi cine va prelua sarcina achitării împrumutului BEI de la societatea de apă şi canal din Paşcani.
Orizont.info

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

O noua majorare a salariilor, la Primăria Pașcani. Cât câștigă șefii din instituție

  Salariile functionarilor si a personalului contractual din Primăria Pașcani...

Conducerea CSM a renunțat la ștrand, înainte de a fi deschis

Conducerea clubului CSM Pașcani a hotărât sa renunțe la...

Accident rutier cu două victime între Mircești și Răchiteni

Accident rutier cu două victime între Mircești și Răchiteni,...
Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow