32.1 C
Paşcani
miercuri, iunie 29, 2022
Array

Pascaniul, fostă țintă pentru un atac nuclear. Lista din 1956 desecretizta

Arhiva Nationala de Securitate din SUA a publicat in premiera, in ajun de Craciun, un document terifiant: lista tintelor armatei americane in caz de razboi nuclear.

Lista a fost realizata in 1956 si inclusa intr-un document destinat comandatilor aviatiei americane, datand din 1959, in plin Razboi Rece cu URSS. Documentelor cuprinde in jur de 1100 de baze aeriene din blocul sovietic, prioritare fiind doua aerodromuri din Belarus, unde se aflau in acea perioada bombardierele cu raza medie de actiune, principala amenintare la adresa statelor din Europa de Vest.

Pe lista apar insa si peste 1.200 de localitati si puncte strategice din tarile comuniste, in primul rand Moscova si Leningrad, dar si din alte tari comuniste, din Germania de Est pana in China. Din tara noastra apare Alba Iulia, Moinesti, Pascani, Sfantul Gheorghe, Ciceu si Vulcan – dar trebuie precizat ca lista nu este prezentata complet, ci doar fragmentar, ceea ce inseamna ca probabil in forma sa integrala cuprindea toate orasele importante din Romania.

Continuare pe Ziarul de Iasi

Urmărește știrile BitTV.Info și pe Google News

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow