6 C
Paşcani
joi, aprilie 18, 2024

Pascaniul, exemplu pentru Bacău, pentru rezolvarea problemelor cu apa

Pascaniul este dat ca exemplu pentru soluţia adoptată,  cu mult scandal, acum câţiva ani de zile, privind modernizarea serviciilor de apă şi canalizare –  aderarea la Asociaţia Judeţeană ARSACIS şi delegarea serviciilor operatorului regional ApaVital. Într-un comentariu postat pe Facebook,  fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomnitei susţine că municipiul Bacău ar trebui să adopte aceeaşi soluţie pentru a rezolva criza apei şi problemele uriaşe cu reţelele de distribuţie,  prin fuzionarea celor două societăţi.

Fostul lider al liberalilor ieşeni arată că Apa Vital are capacitatea financiară şi manageriala de a atrage şi gestiona investiţiile necesare şi că pentru Paşcani aceasta a fost singura soluţie realistă de a avea un serviciu modern de alimentare cu apă.

“… Pentru mine, radiografia anului 2013 a arătat că ultima clasată în tabel, Compania de apă din Paşcani, nu avea niciun viitor iar oraşul era sortit unei situaţii cumva asemănătoare celei în care se afla astăzi Bacăul. Şi acolo, singura soluţie realistă, dincolo de retorică politică, era implicarea unui alt operator, cu bonitate financiară şi management performant.
Aceasta este şi ideea pe care o susţin cu mare tărie!
Bacăul are, cu siguranţă, nevoie de măcar alt management în ceea ce priveşte compania de apă. Nu de buldoexcavatoare sau de ingineri profesionişti duce lipsa. Nefiind un specialist în fuziuni şi achiziţii, nu ştiu cum ar arăta cea mai bună soluţie, din acest punct de vedere, pentru toţi cei implicaţi însă ştiu, cu siguranţă, că dacă nu se face ceva, criza doar se va agrava. CRAB are 69 de acţionari, cu acţionar majoritar Consiliul Local Bacău care, astfel, nu se poate deroba deloc de această uriaşă răspundere.
Soluţia poate fi fuziunea dintre CRAB şi ApaVital, în condiţii care să convină tuturor părţilor, schimbarea managementului din Bacău şi implementarea calitativă a tuturor proiectelor de mediu a căror finanţare deja a fost semnată de către ambele companii. Diferenţa faţă de situaţia în care se găsea compania de la Paşcani este că aceasta nici măcar nu mai putea aplica pentru vreun proiect, reţelele Pascaniului rămânând şi pe viitor fără soluţie de modernizare, în timp ce CRAB deja a semnat proiectul de pe POIM în valoare totală de 103.774.388 RON. Pentru Paşcani, implicarea ApaVital a însemnat singura soluţie realistă de a avea un serviciu public modern de alimentare cu apă şi de canalizare. Pentru Bacău, ar însemna exact acest atât de necesar suflu nou şi profesionist, aport de capital, de know-how şi de încredere în relaţiile cu terţii, fie ei finanţatori, contractori sau clienţi.”

Menţionăm că delegarea serviciilor de la PSA Paşcani, societate care nu avea capacitatea de a face investiţii şi care acum se afla în procedura de insolventa, la ApaVital SA, operator care va începe de anul viitor un amplu program de modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare în valoare de peste 13 milioane de Euro din fonduri europene, a fost îndelung contestată chiar de către consilierii liberali, împreună cu câţiva membri ai societăţii civile. Subiectul a fost folosit politic şi în campania electorală. La acea vreme operatorul din Bacău era preferat ca alternativă la cel din Iaşi, de către militanţii anti ApaVital.

Fostul sef al C.J Iasi a sustinut proiectele privind dezvoltarea serviciilor de apa, canalizare si salubritate in localitatile judetului.

Alte articole