8.5 C
Paşcani
duminică, martie 26, 2023
Array

Pascaniul duce gunoiul la Iaşi. 7000 de lei pe zi, nota de plată

 

O nouă nota de plată pentru incompetenţa administraţiei locale pe timpul foştilor primari Neculai Răţoi şi Grigore Craciunescu.
De la începutul acestei săptămâni Pascaniul trebuie să plătească câte 7000 de lei pe zi pentru transportarea gunoiului menajer la depozitul ecologic de la Tutora Iaşi. Asta deoarece fostele administratii nu au fost în stare să găsească soluţii pentru amenajarea unui depozit ecologic la Paşcani. Măsură a fost impusă de inspectorii de la Mediu în urma controalelor din ultima perioadă aşa încât gunoiul să nu mai fie depozitat la groapa de la Valea Seacă închisă pe hârtie încă din anul 2009 dar abia acum în proces de sigilare.
Pentru a face faţă societatea locală de salubritate a închiriat două maşini care transporta zilnic 50 de mc de deşeuri de la Paşcani la Iaşi. Costurile lunare ar fi de peste 160 000 de lei, dublu faţă de cât plăteşte acum Primăria pentru salubrizarea oraşului.
Deocamdată nu se ştie dacă preţul la salubritate pentru populaţie ar urma să crească, în urma noilor costuri.
Viceprimarul Pascaniului susţine că taxa de salubritate ar acoperi cheltuielile iar de la începutul anului viitor va intra în funcţiune staţia de transfer de la Ruginoasa acolo unde urmează să fie sortate şi compactate gunoaiele.
Pascaniul a aderat la Asociaţia Judeţeană de Salubritate – ADIS în timpul mandatului fostului Primar Grigore Craciunescu. În consecinţă situaţia este similară cu serviciile de apă şi canalizare din ARSACIS. Mai exact de la începutul anului viitor serviciile vor functiona numai în cadrul asociatiei iar societatea locală de salubritate cauta soluţii pentru a rămâne operator în zona Paşcani. Pentru a fi competitive se încearcă o asociere cu societăţile de profil din Târgu Frumos şi Iaşi.
Menţionăm că în prezent doar 60% dintre păşcăneni plătesc serviciile de salubritate prin intermediul contractelor încheiate cu Eco Salubritatea SA Paşcani. Restul ar urma să achite o taxă de salubritate, dublă faţă de preţul serviciului de salubritate.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow