More

  Pascaniul a renuntat la serviciile de apa si canal in schimbul investitiilor. Primul efect: majorarea pretului cu 1,5 lei

  Array

  Decizie importanta pentru pascaneni. Administratia locala a renuntat, astazi la serviciul de apa si canal din Pascani in favoarea operatorului iesean. Dupa luni de zile de discutii consilierii au aprobat atat aderarea la asociatia judeteana de apa si canal cat si contractul de delegare al serviciilor. Hotararea va avea ca efect imediat majorarea pretului, iar pe termen mediu realizarea unui plan de investitii de peste 13 mil de euro pentru reabilitarea si extinderea retelelor .
  Schimbarile vor incepe chiar de saptamana viitoare dupa ce hotararea va fi avizata de Prefectura Iasi. Prima masura va avea efect asupra populatiei prin alinierea pretului la apa si canal celui practicat de societatea din Iasi, in tot judetul. Asta insemna ca tariful la apa va creste de la de la 3,58 la 3,97 lei iar la canal de la 1,77 la 2,89 lei, inclus TVA. In total este vorba de o majorare de pret de 1,5 lei peste tariful actual.
  In schimb operatorul iesean a promis ca va reduce pierderile la apa ceea ce va avea ca efect scaderea facturilor, nu cresterea lor.

  Consilierii locali au profitat de ocazia ca in sala s-au aflat si directorii operatorului iesean si cei de la ARSACIS. Ei au cerut lamuriri privind graficul de realizare al investitiilor, despre evolutia pretului si ce anume se va intampla cu personalul societatii.
  Directorul Apa Vital Iasi,  Ion Toma ( foto ),   a dat asigurari ca personalul va fi preluat in totalitate, nu neaparat pe aceleasi posturi  sau functii si ca la Pascani va fi organizat un punct zonal de lucru care va asigura serviciile de mentenanta.
  In ceea ce priveste investitiile, acesta a subliniat ca Apa Vital va incepe imediat din surse proprii lucrari de reabilitare la retele de apa si canal pe strazile care urmeaza sa fie asfaltate in acest an dar si in cartierul Dallas. Totodata ar urma sa inceapa lucrarile de extindere a retelelor de apa in suburbiile Blagesti si Gastesti. De asemenea in maxim doi ani de zile vor demara investitiile din bani europeni, ca 13 milioane de euro pentru reabilitarea si extinderea retelelor din Pascani.

  Proiecte de hotarare au fost votate de majoritatea consilierilor, cu o singura exceptie. Ioan Danu de la PPDD a cerut garantii de la noii proprietari ca investitiile vor fi realizate.
  Prin hotararile de astazi au fost delegate doar serviciile de apa si canal, nu si cele de epurare unde se afla o investitie in derulare din fonduri eurpene. De asemenea activele societatii ar urma sa fie concesionate, mai tarziu, operatorului iesean sau sa fie integrate in capitalul societatii de la Iasi, Municipiul Pascani vedenind, astfel, actionar. Mai mult primarul Dumitru Pantazi ar urma sa faca parte din consiliul director al asociatiei judetene de apa si canal .
  Mentionam ca societatea Prest Serv Apa Canal SA Pascani isi va desfasura in continuare activitatea, cel putin cativa ani de zile ,pentru finalizarea investitiilor la statia de epurare, predarea ei si incasarea facturilor restante.

  Ce părere ai?

  Related Articles

  Primarul Pintilie, membru in conducerea asociatiei la care voia sa renunte

  Asociatia Judeteana de apa si canalizare- ARSCACIS are o noua conducere, din care face parte si municipiul Pascani. Sedinta pentru stabilirea noilor membri ai...

  Cum va fi sărbătorită Ziua Unirii la Pașcani, Târgu Frumos și Hârlău, în acest an

  Mai sunt doar cateva zile pana la Ziua Unirii - 24 ianuarie, iar in acest an, manifestarile dedicate acestei sarbatori vor fi mai restranse,...

  Casă mistuită de flăcări într-un sat din apropierea orașului Târgu Frumos

  În data de 19.01.2021, ora 02:20, echipaje din cadrul Secției de Pompieri Târgu Frumos, au intervenit în localitatea Cristești, comuna Brăești, judeţul Iași, pentru stingerea...

  INFOBIT - STIRILE ZILEI

  PULSUL ZILEI