10.8 C
Paşcani
vineri, martie 24, 2023
Array

Pascaniul a rămas în ARSACIS dar fără nici un operator de apă. Primăria organizează licitaţie, banii pentru investiţii se împart altor localităţi

Problema apei la Paşcani s-a complicat şi mai rău. După aproape un an de scandal, astazi legislativul local a hotărât că municipiul să rămână în asociaţia judeţeană de apă şi canalizare – ARSACIS. Mai exact 11 consilieri din cei 19 au votat pentru revocarea hotărârii nr.162 din noiembrie 2014 prin care Pascaniul a renunţat la ARSACIS la solicitarea militantilor anti Apa Vital. S-au abţinut
Dragoş Voinea, Benone Mihut, Diana Axinte sin Vasile Anton şi au votat împotriva Marius Pintilie şi Ioan Danu.
După votul de a rămâne în ARSACIS a urmat proiectul de hotărâre pentru ca Apa Vital să furnizeze în continuare, servicii la Paşcani. Proiectul de astăzi nu a trecut pentru că nu a întrunit suficiente voturi, chiar dacă consilierii PSD au hotărât că taxa de redevenţa care trebuie să fie plătită de operator să acopere integral creditul luat pentru reabilitarea aducţiunii cu apă şi a staţiei de epurare. Ar fi fost necesare minim 13 pentru că hotărârile iniţiate de militanţii anti Apa Vital, votate în toamna anului trecut, să fie revocate.
În acesta situaţie Pascaniul a rămas în ARSACIS dar fără operator de apă şi canalizare. Problema va fi clarificata miercuri în şedinţa Consiliului Director. Reprezentantul asociaţiei, a precizat că este exclus să ARSACIS să accepte că la Paşcani serviciile să fie furnizate de un alt operator decât Apa Vital. Mai mult finanţările de la Uniunea Europeană, cele 13 mil de euro alocate pentru Paşcani, nu pot fi derulate decât de operatorul regional.
În aceeaşi şedinţă ar urma să se stabilească şi dacă Apa Vital va furniza servicii la Paşcani până la desemnarea unui alt operator. Conducerea societăţii a precizat că are în intenţie de a încheia cât mai grabnic afacerile în municipiul nostru şi că au început deja demersurile pentru că fondurile europene alocate pentru Pascani sa fie repartizate altor comune din judeţ.
În condiţiile în care conducerea ARSACIS va refuza menţinerea Pascaniului în asociaţie- fără delegarea serviciului de apă şi canalizare la Apa Vital, hotărârea de astăzi ar urma să fie anulată. Primăria Paşcani a început deja demararea procedurilor pentru organizarea unei licitaţii. Primarul Pantazi a spus că demersurile ar putea dura, în cel mai bun caz, câteva luni de zile, iar situaţia s-ar complica în cazul unor contestaţii. Edilul păşcănean a precizat că şi în acest caz Apa Vital ar putea rămâne la Paşcani. Asta deoarece societatea locală Prest Serv Apa nu poate participa la licitaţie iar cea din Iaşi are toate şansele să o câştige.
Până când va fi desemnat noul operator, păşcănenii care nu au încheiat contracte de furnizarea a apei nu pot să îşi achite consumurile din vara anului trecut şi până acum. Mai mult, Apa Vital a sistat demersurile pentru încheierea de contracte cu reprezentanţii de scară şi se pregăteşte pentru ai acţiona în judecată pe datornici.

Alte articole

Adis1
Adis2
Adis3
Adis4
Adis5
previous arrow
next arrow